A terhesség 25. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 25. hete

A kismama

A 25. terhességi héttől kezdődően már többször tapasztalhatsz enyhe méhösszehúzódásokat (Braxton-Hicks kontrakciók), melyek rendszerint nem fájdalmasak. Ezek megnyilvánulhatnak a terhestorna gyakorlatok alatt, egy fárasztó nap végén, de akár közösülés következtében is. Az összehúzódások körülbelül 15 másodpercig tartanak percenként és teljesen természetesek. Nagyon fontos, hogy ezeket ne keverd össze az igazi vajúdás összehúzódásaival. Ha fájdalmasak és intenzitásuk növekszik, hüvelyi folyások kísérik és több mint négyszer jelentkeznek óránként, sürgősen orvoshoz kell fordulnod. Az enyhe összehúzódások, vagyis a Braxton-Hicks kontrakciók ebben az időszakban normálisak és hozzájárulnak a méhnyak és az egész szervezet felkészüléséhez a szülésre.

A terhesség 25. hétében már egyes fizikai mozgások megterhelést jelentenek számodra, sokkal hamarabb áradsz és nehezebben is lélegezel. Pocakod növekedésével a bőröd húzódhat, és feszülő érzést tapasztalhatsz. Ha eddig nem is gondoltál rá, akkor most már mindenképp célszerű valamilyen testápoló krémet vagy olajat használnod bőröd rugalmasságának megőrzésére. A bőr megnyúlásának hatására terhességi csíkok, vagyis striák keletkezhetnek. Ezek a bőrön keletkező repedések először rózsaszínek, majd idővel gyöngyházas csillogást kapnak. A megelőzés rendkívül fontos, mivel végleg eltüntetni nem lehet őket, csupán halványítani.

A baba ebben az időszakban már különbséget tud tenni az alapízek között ízlelőbimbóinak köszönhetően, amelyek harmadik hónapban kezdtek kialakulni. A magzatvizet kóstolgatva tapasztalja meg először ezt az élményt.

Terhességi vizsgálatok a 25. héten:

Ezen a héten kötelező vizsgálat nincs, legközelebb a 26. héten kell ellátogass a terhesgondozást végző orvoshoz.


A 25 hetes magzat

A 25 hetes magzat méretei: hossza kb. 31 cm, súlya megközelítőleg 700 gramm

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 25. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 64 mm (+/- 6 mm)
HC (a fej körfogata): 231 mm (+/- 20 mm)
AC (a has körfogata): 212 mm (+/- 20 mm)
FL (a combcsont hossza): 48 mm (+/- 5 mm)

A magzat fejlődése a 25. héten:

Egy 25 hetes magzat már reagál minden kintről érkező ingerre, mint a simogatás, zene, és a szülők hangja. Mindezek a megnyugtató és kellemes tapasztalatok mellett az anya gyomrából érkező morajlás, a szívverés, az emésztés zaja valamint a külvilágból érkező éles hangok ingerelhetik a babát. A 25. terhességi héttől a baba egyre aktívabb lesz, hangulata pedig a te hangulatod szerint változik. Az izgatottságot, szomorúságot és kitörő örömöt a baba egyaránt érzékeli.

A hátgerinc szerkezete gyors fejlődésnek indul, a csontok pedig egyre erősebbé válnak. A magzat tüdeje folyamatosan fejlődik, és olyan anyaggal van kibélelve, amely elősegíti ennek tágulását a szülés utáni első levegővételek pillanatában. A fogak rügyei már termelik a dentint, amely egy sűrű, csontos, fehér színű anyag. Ha a baba ezen a héten születne meg, még nagyon kevés esélye lenne a túlélésre.


Hasznos tippek és tudnivalók

  1. Ebben a szakaszban a kicsi már elkezdi felhalmozni a vas-tartalékait, ezért szervezetednek fokozottan szüksége van az ásványi anyagokra és a magzatvédő vitaminokra. A vér térfogatának megnövekedése szintén igényli a magasabb vasbevitelt. Kiegészítők helyett még egészségesebb, ha a vasat különböző élelmiszerekből nyered. A különböző gabonapelyhek, vörös húsok, a tojás, a máj, sóska és spenót. A vas felszívódását a C vitamin segíti elő, ezért egy pohár frissen facsart narancslé kíséretében fogyaszd ezeket.
  2. Ha több mint 24 óra elteltével is lázad van (magasabb, mint 37,8° C) konzultálnod kell az orvosoddal, hogy minél hamarabbi kezelésben részesülhess. Egy jelentéktelennek tűnő megfázás vagy húgyúti fertőzés akár komolyabb veszélyt is jelenthet nem csak rád, de gyermekedre nézve is. Ha a baba hosszabb ideig nem mozog a pocakodban, szintén azonnal fordulj orvoshoz!
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

16. terhességi hét