A terhesség 23. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 23. hete

A kismama

A méh folyamatos növekedése vonzza maga után a belső szervek elmozdulását. A rekeszizom emelkedik és a gyomor is egyre magasabban van a megszokotthoz képest. Ez a jelenség gyakori gyomorégést okoz.

A kellemetlen, terhesség alatti gyomorégés az intenzív hormontermelésnek is köszönhető. A progeszteron hatására a bél- és gyomormozgások lelassulnak, és a gyomor felemelkedésének köszönhetően a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe. A bélmozgások lassulása a baba táplálását hivatott szolgálni. Ennek következtében a véráramon keresztül több táplálék jut a baba szervezetébe.

A 23. terhességi héten a súlyod tovább gyarapodik, és sokszor szükségét fogod érezni a pihentető alvásoknak. A progeszteron hatására a medence és a gát környéki izmok megereszkednek és ellazulnak, készülve lassan a szülésre. Ennek egyik következménye a terhesség alatti akaratlan vizeletvesztés. A hüvely környezete kedvez a gombás fertőzések kialakulásának.

Terhességi vizsgálatok a 23. héten:

Ezen a héten kötelező vizsgálat nincs. Ha még nem történt meg, akkor ezen a héten orvosod kiállítja számodra a beutalót a második laborvizsgálatra (vérkép és vizelet) és a terheléses vércukor vizsgálatra is, amelyekre a 24. terhességi héten kerül sor.


A  23 hetes magzat

A 23 hetes magzat méretei: hossza kb. 29 cm, súlya megközelítőleg 500 gramm

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 23. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 57 mm (+/- 5 mm)
HC (a fej körfogata): 210 mm (+/- 20 mm)
AC (a has körfogata): 186 mm (+/- 20 mm)
FL (a combcsont hossza): 43 mm (+/- 5 mm)

A magzat fejlődése a 23. héten:

A terhesség 23. hetében a baba már egyre inkább hasonlít egy újszülöttre. A placenta, vagyis a méhlepény már teljesen ki van alakulva és termeli a baba növekedéséhez szükséges hormonokat.

A baba folyamatosan edzésbe tartja a szopizási reflexét és a hüvelykujján gyakorol. A tüdők továbbra is fejlődnek, a légzési mozgások egyre gyakoribbak, de továbbra is teljesen szabálytalanok.

Sok kismama ebben az időszakban alakít ki egy még erősebb kötődést a gyermekével. Mivel a magzat hallása már kifejlődött, lehet beszélgetni vele vagy énekelni neki.

A baba tele van energiával és a nagyobb helynek köszönhetően minden irányba mozog, bukfencezik. Az ébrenléteket még mindig hosszabb alvási periódusok váltják fel, naponta körülbelül 20 órát tölt szunyókálással. Ne légy türelmetlen, ha még mindig keveset érzed mozogni kisbabádat.


Hasznos tippek és tudnivalók

  1. Ha lábaidat gyengének és gyakran fájdalmasnak érzed, ne habozz elasztikus kompressziós harisnyát viselni.
  2. Továbbra is rendszeresen kövesd nyomon a súlygyarapodásodat, kiegyensúlyozott táplálkozás segítségével. Mérd meg magadat hetente legalább egyszer.
  3. Egy másik, rettentően kellemetlen tünet a terhesség alatt, az aranyér. A székrekedést elkerülheted, ha rostokban gazdag ételeket fogyasztasz és sok folyadékot iszol.
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

16. terhességi hét