A terhesség 22. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 22. hete

A kismama

A terhesség 22. hetében a méh átmérője eléri a 20 cm-t, súlygyarapodásod ettől az időszaktól kezdődően egyenletessé válik. Mivel az elégetett kalóriák száma is növekszik, gyakrabban éhezel meg. Ne tagadd meg magától az evést, de lehetőség szerint fogyassz egészséges élelmiszereket.

Annak érdekében, hogy a méhlepény megfelelően táplálhassa a magzatot, a vér térfogata számottevően megnövekszik, hiszen a baba fejlődésével a szükségletei is megnőttek. Ennek következményeként különböző keringési problémák merülhetnek fel, melyek közül a nyomás következtében kialakuló terhesség alatti lábfájás az egyik legjellemzőbb. A többletsúly bizonyos helyzetekben szintén kezd kellemetlenné válni.

A barna foltok és bőr elszíneződése egyre intenzívebb, de szülés után ezek hamar elhalványodnak. Lehetséges, hogy a köldököd egy kicsit ki fog türemkedni. Ebben a szakaszban a hüvelyi folyások is egyre gyakoribbak lesznek.

Az ízületek és az ínszalagok a megterhelés következtében ellazultak, fájdalmakat és szúródást érezhetsz a hát környékén. A terhesség alatti hátfájás gyakori probléma, melyet a legtöbb esetben csak enyhíteni lehet. Figyelj oda a testtartásodra, kerüld a gerinc túlterhelését és viselj alacsony sarkú cipőket.

Terhességi vizsgálatok a 22. héten:

  • Ezen a héten az általános havi vizsgálatok (vizelet, vérnyomás, testsúly) mellett az orvos ellenőrzi a méh növekedését, a méhszáj állapotát és hüvelyváladék tenyésztésre is sor kerül.
  • Ha még nem történt meg, akkor ezen a héten orvosod kiállítja számodra a beutalót a második laborvizsgálatra (vérkép és vizelet), ahol sor kerül a terheléses vércukor vizsgálatra is.

A 22 hetes magzat

A 22 hetes magzat méretei: hossza kb. 28 cm, súlya megközelítőleg 450 gramm

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 22. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 52 mm (+/- 5 mm)
HC (a fej körfogata): 188 mm (+/- 20 mm)
AC (a has körfogata): 176 mm (+/- 20 mm)
FL (a combcsont hossza): 37 mm (+/- 5 mm)

A magzat fejlődése a 22. héten:

A 22. terhességi hétig, a magzat már nagyon sok képességet és adottságot sajátított el. Tudja szopni a hüvelykujját, csuklik, lenyeli vagy tüdeje beszívja a magzatvizet, bukfencezik, forgolódik, ökölbe szorítja a kezét. Reagál a külső ingerekre,  mint például a különböző zajok, és be is tudja fogni a fülét ha zavarja.

A magzat testsúlya ezen a héten kezd gyorsabban gyarapodni. A feje már nem olyan nagy a testéhez képest, végtagjai kezdenek összehangolódni és arányossá válni.

Az agy gyorsan fejlődik és tömege minden hónapban 90 grammal növekszik. Az idegrendszer folyamatosan gyarapszik, az izmok erősödnek. A mellkas izmai felkészülnek azokra a mozdulatokra melyekre a légzéshez lesz szüksége születése után.

A hasnyálmirigy megkezdi termelni az inzulint, ezáltal szabályozni tudja a cukorszintet a vérében. A tüdőben kialakulnak a tüdőlebenyek. A baba most már fél liter magzatvízben úszkál, amiből egyre többet iszik, ezért gyakran csuklik.

A terhesség 22. hetében a nemi szervek is folyamatosan fejlődésüket, kislányoknál kezd kialakulni a hüvely is. A körmök és az ujjlenyomatok tökéletesen ki vannak alakulva, az ujjpercek pedig elhatárolódva.


Hasznos tippek és tudnivalók

  1. A kellemetlen, terhességi lábdagadás elkerülése érdekében kerüld a forró fürdőket, mivel az még tovább fokozza a megnövekedett vérnyomást. Minden nap próbálj meg legalább 30 percet gyalogolni.
  2. Az izomgörcsök egyre gyakoribbak ebben az időszakban, főleg éjszaka. Amikor megjelennek, feszítve egyenesítsd ki lábaidat vagy állj fel és támaszd talpaidat egy hűvösebb, sík felülethez. Ebben az időszakban ajánlott a napi magnézium mennyiség növelése. Magnézium található a banánban, a keserű csokoládéban és a fügében is.
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

16. terhességi hét