A terhesség 21. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 21. hete

A kismama

A has egyre nehezebb és folyamatosan nő – a terhesség szemmel láthatóan halad előre. Lehetséges, hogy jobban szeretsz háton feküdni vagy hátra dőlni, annak érdekében, hogy ellensúlyozd a pocakod súlyát, mely előre húz téged. A hát ívelődik, a vesék pedig eltorzulnak, ezért figyelj oda a megfelelő testtartásra és a terhességi hátfájásra, amely elég gyakori jelenség ebben az időszakban.

A 21. terhességi hét után már határozottabban érezheted, hogy a bőröd egyre szárazabb. Más kismamák bőrén a pattanások jelennek meg, a haj törékenyebbé válhat, a körmök pedig vagy megerősödnek, vagy könnyebben beszakadnak és letörnek. A genetikai adottságok sokat számítanak ebben az esetben.

A méhlepény folyamatosan növekszik, annak érdekében, hogy minél hatékonyabban tudja táplálni a magzatot. A táplálék nagy része továbbra is ezen keresztül érkezik, de a baba szervezete már a magzatvízből is képes bizonyos anyagokat felvenni.

Gyakran van fulladási érzeted, mivel hogy a felemelkedett méh teret foglal magának a mellkas alsó részében is, a tüdőnek pedig erőfeszítésébe teli, hogy már a kettőtök által kibocsájtott szén-dioxidot távolítsa el.

A magzat mozgásait az első terhesség esetében a kismamák leginkább könnyű pezsgéshez vagy egy csapat pillangó repkedéséhez hasonlítják.

Terhességi vizsgálatok a 21. héten:

Ezen a héten kötelező vizsgálat nincs, a következő a 22. terhességi héten lesz aktuális. A legtöbb orvos azonban ezen a héten állítja ki a beutalót a második laborvizsgálatra (a szokásos vérkép és vizelet ellenőrzés mellett a terheléses vércukor vizsgálatra is ekkor kerül sor).


A baba

A 21  hetes magzat mérete: hossza kb. 26,5 cm, súlya  megközelítőleg 400 gramm

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 21. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 49 mm (+/- 4 mm)
HC (a fej körfogata): 176 mm (+/- 20 mm)
AC (a has körfogata): 164 mm (+/- 20 mm)
FL (a combcsont hossza): 34 mm (+/- 6 mm)

A magzat fejlődése a 21. héten:

A terhesség 21. hetében a baba átlagosan olyan 16-20 órát alszik naponta. A mély alvási szakasz váltakozik a könnyű alvással. Ezek között az időpontok között  a baba nagyon aktív, és sokszor az éjszaka közepén jön meg a kedve egy kis hancúrozáshoz. A kisbaba játékossá válik, képes ütni a kezeivel és emelgetni a lábait. Nagyon jól elszórakozik a köldökzsinórral, pörög, forog és bukfencezik a méh biztonságában.

Ez a hét az érzékeinek igazi robbanásszerű fejlődését képviseli, az idegrendszer megerősödésének köszönhetően. A szaglás, ízlelés, hallás, látás és tapintási érzék most már egyre irányítottabb lesz. Immunrendszere kezd kifejlődni.


Hasznos tippek és tudnivalók

Biztosítsd be magadat annak érdekében, hogy elkerülhesd a terhességi hátfájás kellemetlen tüneteit. Nagyon fontos, hogy helyesen ülj a széken – támaszd hátadat egyenesen a szék támlájához és lábaidat emeld egy másik, alacsonyabb székre, úgy hogy a comb és mellkas által alkotott szög ne haladja meg a 90 fokot.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

16. terhességi hét