A terhesség 17. hete

 In Terhesség hétről hétre - 1-40.

A terhesség 17. hete

A kismama

A méh folyamatosan növekszik és emiatt élesebb fájdalmat érezhetsz odalent, a has mindkét oldalán. Ezek természetes ínszalagos fájdalmak, nincs okod az aggodalomra. A méh egy hatalmas izom, amely különböző szalagok által kapcsolódik a medence csontjaihoz. A fejlődés során ezek a szalagok megfeszülnek és fájdalmassá válnak. A fájdalom felléphet hirtelen, vagy ha testhelyzetet változtatsz.

A terhesség 17. hetében jelentkező gyakoribb vizelési ingernek – amely a megnagyobbodott méh húgyhólyagra gyakorolt nyomásának köszönhető – nem kell a folyadékbevitel csökkentéséhez vezessen. Továbbra is igyál elegendő mennyiségű vizet. A méh megnagyobbodásának egyik másik következménye a rendszeresen jelentkező gyomorégés is. A megemelkedett méh nyomást gyakorol a gyomorra, ami az itt található gyomornedvek visszaszorulnak egészen a nyelőcsőig, kiváltva a kellemetlen érzést.

Szintén a 17. terhességi héttől kezdve újabb változásokat vehetsz észre a bőrödön. Megjelenik néhány sötét folt, különösen az arcon és a nyakon, azonban nincs okod az aggodalomra. Ezek kifejezetten a terhesség idejére jellemzőek és el fognak halványulni a szülést követően.

A libidó gyakran magasabb ebben az időszakban és gazdagabb a szexuális aktivitás a progeszteron hormonnak köszönhetően, amely a nemi vágyért felelős.

 

Terhességi vizsgálatok a 17. héten:

Ezen a héten kötelező vizsgálat nincs, a következő a 18. terhességi héten lesz aktuális.


A baba

A 17 hetes magzat méretei: hossza kb. 17 cm, súlya megközelítőleg 150 gramm

Az ultrahang vizsgálat során mért értékek a betöltött 17. terhességi héten:

BPD (magzati koponya haránt átmérője): 39 mm (+/- 5 mm)
HC (a fej körfogata): 141 mm (+/- 15 mm)
AC (a has körfogata): 120 mm (+/- 15 mm)
FL (a combcsont hossza): 25 mm (+/- 4 mm)

A  magzat fejlődése a 17. héten:

Ebben az időszakban már nagyon sokat mozog, de ezt az érzést továbbra is csak a már tapasztalt anyukák érezhetik. Az ez az első babád még pár hétig türelemmel kell lenned.

A 17. terhességi héten alakulnak ki a tüdőlebenyekben a tüdőhólyagocskák, azonban a tüdő még nem működik, mivel magzatvízzel van tele. A mellkas szabálytalan fel-le mozgásai akár láthatóvá is válnak az ultrahangos vizsgálaton, amint amint a baba beengedi és kiereszti a folyadékot.

A haj és a kis testszőrzetek, a lanugo (a magzat testét borító elsődleges szőrzet) tovább nőnek, és hatalmas szerep jut számukra állandó testhőmérséklet megőrzésében. A testet borító bőr nagyon vékony és még nem tartalmaz keratint, amely fehérje a hámréteg szerkezetének egyik alapvető összetevője. A kis erek a bőr felszínén továbbra is láthatóak maradnak. A bőrréteg alatt lassan zsír kezd felhalmozódni, amely majd segít megőrizni a baba testhőmérsékletét megszületése után.


Hasznos tippek és tudnivalók

  1. A szeretkezés a kiegyensúlyozó erőt jelképezi egy párkapcsolatban. Nincs semmi okod lemondani a szexuális életről, kivéve ha azt az orvos tiltja meg. A szexuális aktus olyan anyagokat szabadít fel a szervezetedben, amelyek hozzásegítenek egy pihentetőbb alváshoz, valamint a gát izmait is erősítheted ezáltal.
  2. Légy óvatos a fáradtsággal és az autóval való utazással, különösen akkor, ha nagy távolságokat kell megtenned. A baba nem szereti a rázkódást, ezért a terhesség alatt célszerű más alternatívát választani, távolságtól függően utazz például vonattal vagy repülőgéppel.
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

16. terhességi hét