A tápszer elonyei – van ilyen?

 In Csecsemők és újszülöttek

cumisüvegEgyes vélemények szerint a tápszer olyan vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, amelyeket az anyatejjel táplált babák csak táplálékkiegészítőkből kaphatnak meg.

A tápszerek a fehérjék, cukrok, zsírok és vitaminok összetett keveréke, amelyet steril körülmények között állítanak elő az anyatej mintájára. Így, ha nem a szoptatás mellett döntesz, akkor mindenképpen egy „bolti” tápszert használj, nem szabad és nem lehet konyhai körülmények között hasonlót előállítani.

Azon túl, hogy vannak, akik egészségi okok miatt nem szoptathatnak, az édesanyák egy része nehéznek és stresszes folyamatnak tartja a szoptatást. Az alábbiakban felsorolunk néhány érvet, amelyek számukra a tápszer használata mellett szólnak:

• kényelem. Mindkét szülő etetheti a kisbabát, igaz, hogy ez abban az esteben is így van, ha a szoptató anya előre lefeji az  anyatejet. Az anya így bevonhatja partnerét a gyerek etetésébe, és így kialakulhat egy szorosabb érzelmi kapcsolat a baba és az édesapa között.
• rugalmasság. A tápszer, ha elő van készítve, a kismama az édesapára vagy akár egy bébiszitterre is hagyhatja gyerekét, tudván, hogy az táplálva és ápolva lesz. Nem kell tejleszívással bíbelődni vagy a gyerek táplálása köré szervezni a munkádat és egyéb teendők elvégzését. Nem kell elvonulnod a nyilvánosság elől, ha etetni akarod a gyerekedet, mindössze magaddal kell vinned a tápszer elkészítéséhez szükséges kellékeket.
• az idő és az etetés gyakorisága. Mivel a tápszer lassabban emésztődik, a tápszeres cscsemőket ritkábban kell etetni.
• diéta. Azok a kismamák akik a tápszer alkalmazása mellett döntenek, nem kell attól tartsanak, hogy táplálkozásukkal veszélyeztethetik kisbabájukat.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search