A szülés utáni fogamzásgátlás lehetőségeiről

 In Egészség és életmód, Szülők, párkapcsolat, családi élet

A szülés utáni fogamzásgátlás lehetőségeiről

Szoptatás és menstruáció

Amennyiben kisbabádat cumisüvegből táplálod, esetleg kombinálod ezt módszert a szoptatással, menstruációd a szülést követően általában a negyedik – tizedik hét időszakában tér vissza.

Ha kizárólag szoptatsz, a menstruáció általában csak akkor tér vissza, amikor leállsz vele vagy csökkented az szoptatási alkalmak számát. Mindezek ellenére tudnod kell, hogy az első peteérés a menstruációs ciklus előtt többnyire két héttel történik, így termékeny lehetsz anélkül, hogy tudnál róla.

szoptatás fogamzásgátló hatása csak akkor hatékony, ha kizárólag anyatejjel táplálod a babát, és még akkor sem garantálja teljesen a védelmet.

 

Milyen fogamzásgátlási módszerek állnak rendelkezésedre a szülés után?

Az első terhesség utáni vizsgálat rendszerint a gyermek születését követő hatodik-nyolcadik héten történik, és ez  ideális alkalom lehet a lehetséges fogamzásgátlási módszerek iránti érdeklődésre.

Ha még a vizsgálat előtt elkezdtek a pároddal szexuális életet élni, mindenképpen alkalmazzatok valamilyen fogamzásgátló módszert, használjatok például óvszert vagy helyileg alkalmazható készítményeket. Ha tanácstalan vagy, akkor a háziorvosod vagy a védőnő is adhat tanácsokat ezzel kapcsolatosan.

A nőgyógyászati vizsgálaton kérdezd meg orvosodtól, hogy szerinte melyek a számodra leginkább megfelelő fogamzásgátló módszerek, figyelembe véve a jelen állapotodat, a körülményeket és a kórtörténetedet. emellett számos tényezőt kell még számításba venni, mint például a következő tervezett terhesség időpontja.

A következő szülés utáni fogamzásgátló módszerek alkalmazása a legelterjedtebb:

  • rendszeres és kizárólagos szoptatás (nem minden esetben megbízható módszer)
  • helyileg alkalmazható készítmények, különböző zselék és hüvelykúp
  • óvszer, pesszárium
  • hormonális fogamzásgátló tabletta vagy injekció
  • méhen belüli fogamzásgátló eszközök (hormonális és nem hormonális), fogamzásgátló implantátum
  • naptár módszer és termékenységi tesztek alkalmazása
  • sterilizálás (amennyiben nem szeretnétek több gyermeket)

Egy másik megoldás lehet ellátogatni egy családtervező központba, ahol a szülés után alkalmazható fogamzásgátló módszerek nagyon széles skálájáról kaphatsz részletes tájékoztatást.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search