Hogyan szeresd egyformán unokáidat?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése, Szülők, párkapcsolat, családi élet

Nagyszülővé válni hatalmas öröm. Gyermekeid számától függően nagy esélyed lehet, hogy akár több gyermek nagyszülője légy. Bizonyára minden unokádat szereted, mégis könnyen előfordulhat – persze anélkül, hogy szándékodban állna – hogy az egyik gyerek a kedvenc unokáddá válik.

Habár ez az elfogultság valószínű, hogy nem vezet semmi rosszhoz, mégis ajánlott óvatosnak lenni. Ha nem vagy elég körültekintő, az egyik unokád vagy a gyermeked szenvedni fog viselkedésed következményeitől, például kirekesztettnek és kevésbé fontosnak érzi majd magát. Ezeket a szempontokat figyelembe véve megteheted az első lépéseket, hogy részrehajlásod ne vezessen problémákhoz.

Mindenekelőtt kerüld a kivételezést és lehetőség szerint tölts egyforma időt a gyerekekkel. Bár ezt sok esetben nehéz megvalósítani az elfoglaltságod vagy a távolság miatt, nagyon fontos úgy szervezned az idődet, hogy minden unokádra ugyanannyi időt tudj áldozni. Számukra sokat jelent egy rövidke, félórás együtt töltött idő is.

Egy másik gyakori hiba, amit a nagyszülők elkövetnek az, hogy csak az egyik unokát ajándékozzák meg, a többit pedig nem. Légy nagyon óvatos az ajándékozások alkalmával. Ez különösen akkor fontos, ha több unoka lakik ugyanabban a házban. A születésnapok ez alól kivételek, de mindig megfontoltan kell cselekedned. Például ha meglátsz egy ruhácskát, ami minden bizonnyal tetszene a lányunokádnak, mindenképp vásárolj egy apró ajándékot a fiúunokádnak is. Ez egy jó módszer arra, hogy elkerüld a konfliktusokat.

 

nagyszülők és unokák
Nagyszülők és unokáik

 

Az újszülöttek és csecsemők még nem észlelik a kivételezés jeleit. Azonban, ahogy a kisgyermekek cseperednek és elkezdenek járni, azonnal megérzik, ha nagymama vagy nagypapa külön bánásmódban részesíti a testvérüket vagy unokatestvérüket. Sajnos a legtöbb nagyszülő nem is veszi észre, hogy a kedvencévé vált az egyik unoka. Ezért fontos, hogy átlásd a dolgokat, és minden helyzetet elemezz, ha több unokáról van szó. A részrehajlás elkerülése érdekében fontos a megfontolt ítélőképesség.

Jó megjegyezni, hogy a szeretetet nem ajándékokkal kell bizonygatni, a legtöbb esetben elég, ha törődést és kedvességet mutatunk egy gyermek iránt. Amikor pedig ajándékozásról van szó, cselekedj mindig megfontoltan!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search