A peteérés időszaka és a terhesség első jelei

 In Terhesség és babavárás

A peteérés időszaka és a terhesség első jelei

A peteérés időszaka

Tudnod kell, hogy a menstruációs ciklus alatt létezik egy időintervallum, amelyet termékeny vagy ovulációs időszaknak is neveznek, és amely a legmegfelelőbb a fogamzásra. Ez az időszak a következő menstruáció 19. és 12. napja közé határolható be.

A peteérésnek nincs megszabott ideje, főleg, ha a menstruáció rendszertelen. Azonban a teherbeesésnek sokkal több ilyenkor az esélye.

Egy egyszerű módja annak, hogy megtudd, mikor van peteérésed, a testhőmérsékleted rendszeres mérése. Minden reggel, ugyanabban az időben kell megmérned a hőmérsékletedet, még mielőtt kiszállsz az ágyból. Körülbelül két héttel a menstruáció után meg fogod tapasztalni, hogy a testhőmérséklet 37 fok alatt lesz, majd 37-37,2-re fog emelkedni.

A testhőmérséklet növekedésének dátuma a peteérésre utal, arra az időszakra, amikor maximális a termékenység, és amikor elméletileg a legtöbb esély van a teherbeesésre.

A terhesség első jelei

Boldog vagy! Már néhány nap eltelt és késik a menstruációd. Ez akár a terhesség első jele is lehet, de csak a következő esetekben:

 • rendszeres ciklusod van, különben csak egy egszerű késéséről is lehet szó
 • egészséges vagy, mivel bizonyos betegségek (mint a diftéria, skarlát, tífusz, jelentős vérszegénység, hormonális egyensúlyzavar), továbbá a túlzott fáradtság miatt is leállhat a menstruáció
 • ha a szexuális aktivitásod teljesmértékű, mert a menopauza körül és pubertás alatt, a menstruáció lehet rendszertelen.

Szóval, a menstruáció késése nem mindig jelent biztos terhességet. Ezt a feltételezést erősíti, ha más jelekkel is kiegészül:

 • reggel, étkezés közben vagy étkezés után jelentkező hányinger, amelyet gyakran kísér hányás
 • étvágytalanság vagy egyes élelmiszerek elutasítása
 • néha ellenkezőleg, a túlzott étel utáni sóvárgás, vagy csak bizonyos élelmiszerek óhajtása
 • bőséges nyáltermelődés
 • gyomorégés, étkezés utáni puffadás
 • napközben jelentkező álmosság
 • gyakori vizeletürítés
 • a szagok felcserélődése, néhány szag elviselhetetlenné válik
 • néha a dohányzás iránti intolerancia (még akkor is, ha dohányzó vagy)
 • a mellek megnövekedése, megkeményedése és feszülése; a bimbóudvar (a barna rész, amely körülveszi a mellbimbót) felpuffad, a mellbimbó vastagabb és sokkal érzékenyebb lesz, a bimbóudvaron pedig kisebb duzzanatok jelennek meg (Montgomery gumók).

A terhességet nem feltétlenül kell kizárni ezen tüneteknek a hiányában, hiszen ezek esettől és nőtől függően, csak részben vagy nagyon enyhén is jelentkezhetnek.

Most már elvégezheted a terhességi tesztet, de az orvos lesz az, aki meghozza a végítéletet.

A nőgyógyászati vizsgálat során kiderül, hogy a méh nagyobb lett, és a következőkben változik meg: alakban (háromszög helyett, kerek lesz), állagban (puha lesz) és pozícióban.

A 6. terhességi héten a méh mérete egy mandarinéhoz hasonló, és további 15 nappal később narancs nagyságú lesz. Ennek rendszeres és fokozatos növekedése a legbiztosabb jele a terhességnek. A terhesség 3. hónapjában egy fehéres váladék jelenik meg a mellbimbó körül, az úgynevezett kolosztrum, a 4. hónapban a méh növekedése láthatóvá válik, valamint négy és fél hónap után már érezhető lesz a baba mozgása.

Két okból kifolyólag nem szabad sokáig halasztani a szakorvosi vizsgálatot:

 • elsősorban a vetélés elkerülése végett, amelynek a terhesség korai szakaszában a legnagyobb a gyakorisága. Az időben elvégzett orvosi vizsgálat során meg lehet állapítani a vetélés veszélyét, és optimális szintre lehet állítani az efféle balesetekért felelős hormonális egyensúlyt.
 • másodsorban, attól a pillanattól fogva, hogy a terhességed bizonyossá válik számodra, az elkövetkező 9 hónapos időszakhoz szükséges minden higiéniai és táplálkozási intézkedést meg kell hoznod, hiszen azt követően anya leszel.

Továbbá az is nagyon fontos, hogy már a terhességed első két hónapjában felkeresd nőgyógyászodat, hiszen ez az időszak különös jelentőséggel bír a gyermekek szerveinek kialakulásában, valamint a normális és harmonikus fejlődésében. Éppen ezért az a legjobb, ha minél hamarabb sor kerül a terhesség megállapítására.

Amennyiben a fenti információk a te állapotodra is érvényesek és, ha felfedezted, hogy terhes vagy, akkor kívánunk neked könnyű terhességet és azt, hogy szerencsésen hord ki a babát!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search