Légzőgyakorlatok szüléshez – a Lamaze-módszer

 In Terhesség és babavárás

Légzőgyakorlatok szüléshez – a Lamaze-módszer

A Lamaze-módszer az egyik legnépszerűbb és egyben legelterjedtebb technika, amely segítségével a természetes szülés fájdalmai jelentős mértékben csökkenthetőek. A ritmikus légzés, a nyugodt koncentráció és a speciális masszázstechnika gyógyszeres beavatkozás nélkül segít elterelni a kismama figyelmét a vajúdás megpróbáltatásairól.

A terhesség vége felé közeledve a legtöbb kismamában felmerül a kérdés, hogyan fogja majd csökkenteni vagy legalábbis elviselni a vajúdáskor tapasztalt erős szülési fájdalmakat – lehetőség szerint mesterséges fájdalomcsillapító készítmények alkalmazása nélkül. A Lamaze-módszer az ő számukra nyújthat természetes megoldást, hiszen az elsajátítását követően a hüvelyi úton történő szülés akár teljesen más megvilágításba is kerülhet.

A Lamaze-módszer története

Dr. Fernand Lamaze francia orvos 1951-ben egy leningrádi konferencia hatására figyelt fel azon oroszországi szokásokra, amelyek legfőképpen a szülésre való testi-lelki felkészítésre helyezték a hangsúlyt. A helyi nőgyógyászok és szülészorvosok a kismamák számára intenzív tréningeket tartottak, hogy megtanítsák őket a helyes légzésre és az izmok megfelelő mértékű ellazítására a vajúdás fájdalmainak csökkentése érdekében. Emellett kiemelkedő szerepet kaptak a kispapák is, hiszen az ő fizikai és érzelmi támogatásuk szintén kulcsfontosságú a természetes fájdalomcsillapításban.

A 60-as években már nem csak Európában, hanem egész Észak-Amerikában is egyre nagyobb népszerűségre tett szert a Lamaze-módszer. A légzőgyakorlatok és a koncentráció mellett a technika követői számára a bizalom és a kényelem is igen fontos szerephez jutott, a partner támogatása, gondoskodása pedig szerves részévé vált a vajúdás és a szülés pillanatainak.

Bár napjainkban egyre több természetes módszer létezik a szülési fájdalmak enyhítésére – meditáció, speciális légzéstechnikák, akupunktúra – továbbra is a Lamaze-módszer marad az egyik legnépszerűbb technika.

Lamaze – légzőgyakorlatok

A Lamaze által ajánlott légzőgyakorlatok több különböző típusú légzési módot tartalmaznak:

  • először az alaplégzés megtanít arra, hogyan számítsd ki a normális légzési ritmusod egy percen keresztül
  • a lassú légzőgyakorlatok alatt ötig kell számolj, mielőtt kilélegzel, és a belégzés is hasonlóan lassú
  • ritmusban történik
  • a fújó gyakorlat megtanít arra, hogy az orrodon vedd a levegőt, és a szádon, egy határozott mozdulattal
  • fújd ki.
  • •a ritmikus légzést az emberek többsége a Lamaze – „hi, hi, hú” típusú légzési technikával azonosítja. Ez úgy történik, hogy két nagyon rövid levegővétel után a szájon keresztül kell kilélegezni.
  • az úgynevezett tiszta légzés során mélyen beszívod a levegőt az orrodon, és lassan kifújod a szádon.

A fent említett gyakorlatok mindegyike a szülés különböző szakaszában alkalmazható és alakítható az anya igényei szerint. Ha úgy érzed, hogy egy bizonyos légzési mód az, ami számodra csökkenti a fájdalomérzetet, teljesen rendben van, még akkor is, ha a képzésen másképp tanultad. A cél az, hogy megtaláld azt a légzési módot, amely nálad működik, és segít abban, hogy csökkenjen a fájdalomérzet vajúdás közben és összpontosíthasd az erődet a szülésre.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search