Hüvelyi vizsgálat terhesség alatt

 In Terhesség és babavárás

Hüvelyi vizsgálat terhesség alatt

Az orvosok többsége csak a terhesség kezdeti szakaszában és a 36. terhességi héten végez ilyen vizsgálatokat. A két intervallum között csak komplikációk esetében lép közbe. Ha az orvosod minden alkalommal hüvelyvizsgálatot akar végezni, akkor rá kell kérdezned ennek okára. A hüvelyi vizsgálat alkalmával az orvos áttapintja a méhet és környezetét, elvégzi a rákszűrést, valamint a mell vizsgálatát az esetleges elváltozások szűrése miatt.

A terhesség alatti hüvelyi vizsgálat fényt derít a következőkre:

• Tágulás: mennyire tágult a méhszáj, a maximum 10 cm.
• Változások: kezdetben kemény, de később a fülkagylóhoz, majd az arcbőr belső feléhez hasonlítható.
• A méh állapota: ha úgy gondolod, hogy ez olyan, mint egy 5 cm-es alagút, meg fogod látni, hogyan változik a tágulással a terhesség vége felé.
• A magzat elhelyezkedése: megtudható, hogy milyen pozícióban van a kisbaba a medencéhez viszonyítva.
• A magzat fekvése: megismerszik a baba fekvése és fejlettsége.
• A méh elhelyezkedése: terhesség alatt a méh elmozdul. Sok nő érzi is ezeket a mozgásokat.

Sokan úgy gondolják, hogy a hüvelyi vizsgálattal meg lehet állapítani a szülés időpontját, vagy hogy a baba közel van-e a medencéhez, azonban e vizsgálat során nem derül fény ezekre.

A szülés nem csak a tágulás függvénye. A méhszáj már lehet kitágulva, de úgyis csak határidőre fog szülni. Volt eset, hogy egy nőnek 6 cm-es tágulása volt hetekig. A hüvelyvizsgálat nem pontosít a születés időpontjával kapcsolatosan. A terhesség alatt a medence is különböző változásokon megy át, amelyek egyes esetekben elősegítik a könnyebb szülést.

Nem ajánlott túl sok hüvelyi vizsgálatot végeztetni terhesség során.

Léteznek okok, amelyek a hüvelyvizsgálat ellen szólnak?

Természetesen.
Az ilyen vizsgálatok fertőzést okozhatnak, még akkor is, ha steril kesztyűvel végzik. Bejuttatja a hüvelyben található baktériumot a méhnyakba. Bizonyos hártyák el is szakadhatnak.

Végső soron az orvosod dönti el, hogy mi jobb neked és terhességednek. A nők egy része visszautasítja a hüvelyi vizsgálatot. Kérd, hogy a 40. hét után, vagy amikor jól érzed magad, csak akkor vizsgáljon meg.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search