A kisbaba játékai az életkor függvényében

 In Csecsemők és újszülöttek

gyerek játszikAhogy a gyerek eléri az egyéves kort, a játékok elkezdenek vonzóvá válni számára. A kereskedelemben sokféle érdekes játék van, amivel a gyerekek 1 hónapos koruktól 12 hónapos korukig játszhatnak.

A 0-12 hónapos kor négy stádiumot foglal magába. Erre különösen oda kell figyelni, amikor játékokról van szó, mert ezek meg kell feleljenek bizonyos biztonsági előírásoknak, és nagyon fontos szerepük van a baba fejlődésében.

Az újszülöttek játékai

Az első hónapok alatt, mielőtt még az újszülött megtanulná megfogni a dolgokat, vagy ülni tudna, a baba annak örül, ha lát dolgokat vagy hall különböző hangokat a környezetében, és különösen örül a szavaknak.

Kezdetben a látása ködös, így csak azokat a tárgyakat különbözteti meg, amelyek 14 cm-nél közelebb kerülnek a szemeihez. Vonzódik az arckifejezésekhez – és lehet, hogy egyhónapos korától már felismeri az anyukája és apukája arcát.

Szeretni fogja az erős kontrasztokat és éles színeket, melyeket könnyebben érzékel. Megtanulja élvezni a hangokat és a zenét. A körülötte mozgó tárgyak és a halk zene jobban érdekli az egyhónapos gyereket, mint azok a tárgyak, amelyek csak egy helyben állnak és nem bocsátanak ki hangokat.

Színes, zenélő játékok: Keress élénk színeket, nagy kontraszttal, mert ez sokkal érdekesebb egy újszülöttnek vizuális szempontból. Sok gyerek szereti az olyan játékokat, amelyek zenét játszanak és villognak is. Valószínűleg jobb, ha egy olyant választasz, ami ringató dalokat játszik. Rögzítsd a játékot az ágy széléhez. Az újszülöttek az idő 80%-ában jobbra néznek, tehát a fej fölé, a balra elhelyezett játékot kevésbé veszik észre. Biztonsági okokból helyezd a mobilt távol a babától.

Zenedoboz: A zene mindig fel fogja kelteni a baba érdeklődését. Egy zenedoboz vagy egy kulcsocska elbűvölő tárgy lehet egy újszülöttnek.

Törhetetlen tükör: A gyerekek imádják az arcokat nézni, és bár nem veszik észre, hogy saját magukat látják a tükörben, mégis eléggé elbűvölő lesz a látvány számukra ahhoz, hogy nézegessék. Keress egy tükröt, amit oldalt, az ágy közelében vagy a pelenkázóasztal mellett rögzíthetsz.

Hangokat kiadó plüssjátékok: A nyomásra vagy mozgatásra hangokat kiadó plüssjátékok nagyon érdekessé válnak és hosszú időre le tudják kötni a gyerek figyelmét.

A baba játékai három és hat hónapos kora között

A baba felfedezi a kezeit. Sok figyelmet szentel a kezeinek, a dolgok megfogásának, megszorításának. Vedd számításba, hogy ebben az életkorban mindent a szájába tesz a baba, ezért bármit vásárolsz neki, biztos meg lesz rágva. Soha ne rögzíts az ágyhoz játékot kötéllel vagy gumival, amibe a baba beleakadhat, vagy a torkára szorulhat.

Plüss játékok: a puha és bolyhos plüssjátékok a gyerekkor kedvencei és ebben az életkorban sok kisbaba kezd kialakítani kötődést és barátságot a kedves játékbabákkal. Légy nagyon körültekintő, amikor egy ilyen kicsi gyereknek választasz plüssjátékot! Ajánlott kerülni az olyan játékokat, amelyeknek levehető részei (varrott részek, gombok stb.), vagy műrostból, drótból készült részei vannak, amik kárt tehetnek a gyerekben. Általános szabályként kerülni kell az összes olyan plüssjátékot, ami ki van tömve, mert a töltőanyagot a baba könnyen befalhatja. Olvasd el a címkéket és a rajtuk feltüntetett életkort.

Csörgők, rágókák és felfüggeszthető játékok: A még fekvő babáknak ez egy kis fogas, amelyre hangokat kiadó játékok vannak felakasztva, és amelyekre még más játékokat is fel lehet tenni. Ez a fajta játék hasonlít egy játékközponthoz, és olyan játékokkal van elképzelve, amelyeket a baba nyomogathat, megfoghat, szoríthat, húzhat, ráncigálhat, de azok a központi karhoz rögzítve maradnak. Érdemes számításba venni ezeket a játékokat a szórakozás, játék, gyakorlat és fejlődés érdekben.

Játékok gumiból, amelyek sípolnak: 3 és 6 hónapos kor között minden baba tud fogni és szorítani, ezért ezek a nagyon népszerű játékok rendszerint tökéletesek a fürdéshez.

Gyerekjátékok hat és kilenc hónapos kor között

A babák egyre aktívabbak kezdenek lenni, és a játék is intenzívebb lesz, mint az előző szakaszokban. A kicsik összeszednek dolgokat, és mindenfélét ütögetnek, zajt csinálva. Elvesznek két játékot és egymáshoz ütik őket, csak hogy lássák milyen hangot adnak ki.

A gyerekben egyre inkább tudatosul, hogy vannak olyan tárgyak, amelyekhez nem nyúlhat, vagy amelyeket nem láthat. Hiányozni fog neki a kedvenc plüssállatkája, ha nem látja, és ha eldugod, észre fogod venni, hogy keresi. Mostantól elkezdhetsz vele bújócskát játszani, tárgyakkal. Ebben az életkorban válik képessé a legtöbb gyermek helyváltoztatásra, ezért a következő játékok segíthetnek, hogy az új képességeiket kiaknázzák :

Labdák:
A gyerekek mindenféle nagyságú labdával imádnak játszani. Egy szórakoztató játék a labdát a padlón ülve egymásnak gurítani.
Fából és puha műanyagból készült kockák : Mutasd meg a babának, hogyan rakjon egymásra néhány kockát, majd döntsd le őket. Egy egész délutánt eltölthetsz az „építsd fel, döntsd le” játékkal.

Könyvek: Ebben az életkorban az olvasás interaktívabbá és szórakoztatóbbá válik a gyerekek és felnőttek számára egyaránt. A textilből készült könyvek és a táblák nagyon hasznosak ebben az időszakban.

Babajátékok kilenc és tizenkét hónapos kor között

Amikor a gyerekek ebbe az életkorba érnek, már mozogni tudnak a szobában valamilyen módon. Egyes babák négykézláb másznak, mások megteszik az első lépéseket, egy újabb fejlődési szakaszba érve.

A baba életében szereplő tárgyak már nem csak egyforma tárgyak. Ettől kezdve különbségeket tesz közöttük és tudni fogja, hogyan használja őket a játékra. Ugyanígy, már jobban érdeklik az interaktív játékok, így a problémamegoldás is nagyon szórakoztató lehet a gyereknek. Néhány játék erre az életkorra:

Tolható játékok: A tolható játékokat a gyerek a szobában körbe-körbe tolja. Még túl kicsi ahhoz, hogy a játékokat húzza, mert ehhez az szükséges, hogy hátra nézzen és hátrafele is tudjon menni. Próbálj meg olyan tologatható játékokat választani, amelyeknek van elég súlyuk ahhoz, hogy a gyerek az izmait erősítse, így fejlesztve a tanulási képességekkel közvetlen kapcsolatban lévő motorikus képességeit.

Formák osztályozása: bármilyen játék, amiben a gyereknek formákat kell osztályoznia és problémákat kell megoldania, nagyon vonzó lesz. Ezek a játékok órákra lefoglalják a gyereket, és közben fontos képességekre tesz szert a formák megkülönböztetése és a problémamegoldás terén.

Játékok a homokozóban: Az olyan játékok, mint a veder és a lapát, és bármi, amivel megtölteni vagy kiüríteni lehet az edényeket, különböző nagyságúak és formájúak, nagyszerűek lehetnek ebben a korban a gyereknek.

Játéktelefon és számítógép: A gyerek megtanul olyan dolgokat, amiket tőled lát, és biztos, hogy látott már telefonálni. A babáknak különös öröm, hogy ezekhez hasonló dolgaik lehetnek. Próbálj ki egy csengő műanyagtelefont vagy egy olyan laptopot, amely a számítógéphez hasonló hangokat ad ki.

Könyvek: A domború és az interaktivitást igénylő könyvek érdekesnek bizonyulnak a 9 és 12 hónap közötti babák körében.

Kockák: A kockák a gyerekkor elmaradhatatlan játékai. Ebben az időszakban nagyon sokféle közül választhatsz. Fakockák, Lego, más típusú építőelemek, ezek mind fejlesztik a kreativitást, a motorikus képességeket, szórakoztatást biztosítva a következő évekre.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search