Mivel etessem a babát? A tejtől a szilárd élelmiszerekig

 In Csecsemők és újszülöttek


Az egyik legbonyolultabb kérdés, amit felteszel a baba életének első évében: Mivel etessem és mikor etessem? A gyerek a legegyszerűbb igényekkel kezdi: az anyatejjel vagy a tápszerrel. De mi történik a tejjel való táplálkozás után?

Ez a cikk segíteni fog abban, hogy megtanuld, milyen típusú ételeket vezethetsz be a gyerek étrendjébe, egy bizonyos fejlődési szakaszban.

A babák életének első 4-6 hónapjában a táplálékuk csupán tejből áll, legyen az anyatej vagy tejpor. Később elkezdhetsz szilárd táplálékokat is adni a babának, de csak akkor, ha erre már felkészült. Fontos tudnod, hogy nem minden gyerek ugyanabban az időszakban kész erre.

Hogyan veszed észre, hogy a gyerek felkészült a változatos étrendre? Itt van néhány fogódzó, ami ezt jelzi:
a baba megduplázta a születési súlyát.
• érdeklődést mutat az étel iránt, amit te eszel, és megpróbálja megszerezni azt
• a baba 960 ml anyatejet vagy tejporból készült tejet eszik meg naponta,esetleg annál többet
• gyakran befal dolgokat
egyedül fel tud emelkedni, és elfordítja a fejét, amikor jóllakott

Ha a baba a fent említett összes dologra képes, akkor felkészült a szilárd táplálékok fogyasztására és elkezdheted a hozzátáplálást. Egy másik tényező, ami jele lehet annak, hogy eljött a megfelelő pillanat, az, hogy mindig úgy tűnik, hogy a gyerek éhes.

Nem szabad a gyerek étrendjébe túl hamar beiktatnod a szilárd táplálékot! Ha ugyanis a szilárd ételeket túl hamar vezeted be az étrendbe, akkor nő az ételallergia kifejlődésének a kockázata.

Egy másik ok, amiért csak az első 4-6 hónap után kell a szilárd táplálékot bevezetni, az, hogy előbb megfelelően össze kell tudják rágni és le kell tudják nyelni az ételt.

A baba emésztőrendszere megfelelően meg kell erősödjön ahhoz, hogy meg tudjon küzdeni az új étrenddel.

Elválasztás és hozzátáplálás

Az első hat hónap. Anyatej és tápszer. 

A szilárd táplálék bevezetése.
Az első hat hónapban az anyatej és a tápszer egyaránt szükséges a gyerek fejlődéséhez. Ha szoptatsz, figyelj a baba jelzéseire, hogy tudd, mikor éhes. Ha tejport használsz, kövesd az adagokra vonatkozó utasításokat, de figyeld a gyerek jelzéseit is, ha éhes vagy ha jól van lakva. A következő táblázat egy javaslat a tejporral való étkezésre.

Legalább a baba négyhónapos koráig várnod kell azzal, hogy szilárd élelmiszereket is bevezess a tej mellé. Kezdheted kis mennyiségű őrölt gabona tejhez adásával, vagy gyümölcslé és víz keverékével. Ajánlott, hogy egy vagy két hónapig még ne adj neki narancslevet, mert az túl savas a baba gyomrának.

Hattól héthónapos korig. Gyümölcsök és zöldségek hozzáadása az étrendhez.
Gyümölcsök és zöldségek hozzáadása az étrendhez. Amint a baba a gabonaféléket megszokta, az étrendhez adj összetört zöldségeket, gyümölcsöket. Kezdd kis adagokkal (egy kanálnyival), fokozatosan növelve, ahogy a gyerek megbarátkozik az új ízekkel.

Ajánlott, hogy minden újonnan bevezetett étel után várj 2-4 napot, mielőtt egy újabbat bevezetnél, nehogy a baba allergiás legyen valamelyik élelmiszerre.

Héttől nyolchónapos korig. Fehérje hozzáadása az étrendhez.
A baba hét-nyolc hónapos korában bevezetheted a fehérjéket az étrendjébe. A fehérjedús étel magába foglalja a pépessé tört húst, tehénsajtot, tojássárgát, a joghurtot és a száraz magokat. Ugyanúgy, ahogy a gyümölcsök és zöldségek esetén, 2-4 naponta egyszerre csak egyféle élelmiszert vezess be, kis kanálnyi adaggal kezdve, és lassanként növelve az adagot.

Nyolctól tizenkét hónapos korig.

Más élelmiszerek bevezetése.
A baba ekkorra már fel lesz készülve arra, hogy ugyanazokat az ételeket fogyassza, mint a család többi tagja. Kezdheted az olyan típusú ételekkel mint a krumplipüré, puha, összezúzott hús és levesek. Ahogy a babának egyre több foga nő, többféle ételt lehet az étrendjébe bevezetni.

Vannak dolgok, amelyeket figyelembe kell venni a szilárd ételek bevezetése során:
• a babák étrendjében nem kell szerepeljen cukor, só, desszert vagy édesség
• beszéld meg az orvossal a megfelelő időpontot arra, hogy pasztörizált tehéntejet adj a a baba étrendjéhez.
• kerüld a baba dióval, magokkal, pattogatott kukoricával, nyers sárgarépával vagy más nehéz ételekkel való etetését
• biztosítsd neki a változatosságot úgy, hogy figyelj az egészséges étkezés szokásaira
• nagyon fontos, hogy megengedd a babának, hogy egyedül egyen. Függetlenül attól, hogy milyen koszos lesz a végén, ez egy nagyon fontos lépés a gyerek függetlenedése és a motoros képességeinek fejlődése terén.

Az első évben, mialatt fokozatosan bevezeted az ételeket, vedd figyelembe azt, hogy minden kisbaba különböző, következésképp a szilárd ételek bevezetésének folyamata szintén eltérő minden babánál.

Észre fogod venni, hogy a babának vannak kedvenc ételei, amiket alig vár, hogy ehessen, és lesz majd olyan étel is, amit nem akar megenni. Próbálj odafigyelni a gyerek ételre vonatkozó jelzéseire!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search