Gyerekek az étteremben

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

család asztalnál étteremben
A gyerekeknek nagyon izgalmas lehet, ha arról van szó, hogy étteremben fogtok vacsorázni. Egy jó terv segíthet, hogy gyermeked megtanulja, hogyan kell viselkedni az asztalnál egy étteremben.

Hogyan készítsd fel a gyerekeket az éttermi vacsorára?

Válaszd ki a megfelelő éttermet!
Válassz egy gyermekbarát éttermet! Fontos, hogy a menüjében olyan étel szerepeljen, amiről biztosan tudod, hogy megeszi a gyerek. Az is fontos, hogy a kiválasztott étteremben ne kelljen sokat várni az ételre. Rendelkezzen székekkel a gyerekek számára, egy külön elválasztott résszel és egy nagyobb teremmel. A környezet családias kell legyen, ahol nem nézik rossz szemmel a gyerekek hangoskodását.

Tanítsd meg még otthon a gyermeket az éttermi jó modorra!
Ha nem szentelsz túl nagy figyelmet az otthoni étkezésekre, ne várd, hogy a gyerek az étteremben jó modort mutasson. Ha már otthon gyakoroljátok, a gyermekek fel lesznek készülve az éttermi viselkedésre.

Rendezz hosszabb étkezéseket, akár nálad otthon!
Általában akkor hívjuk az asztalhoz gyermekeinket, amikor már minden készen az asztalon van, és elengedjük őket az asztaltól, amikor befejezték az evést. Ha fel akarod készíteni az éttermi étkezésre, hívd az asztalhoz pár perccel hamarabb. Miután befejeztétek az evést, üljetek még az asztalnál pár percig beszélgetni. Változtasd át ezt az időt szórakozássá, mesét vagy vicceket mondva, vagy beszéljetek a jövőbeli tervekről. Nemcsak hogy jó gyakorlás lesz az étteremben való étkezésre, de egy fantasztikus szertartás is lehet, amit bevezethetsz az otthonotokba.

Menjetek ugyanabban az időben, amikor otthon vacsoráztok!
Amikor lehetséges, tartsd be a napirendet. Tervezd úgy, hogy a vacsorát elfogadható időszakban rendeljétek, mielőtt még a gyermek éhes vagy fáradt lenne. Ha később kell kimenjetek a városba enni a megszokott időpontnál, adj valami kóstolót a gyereknek a megszokott időben, és rendelj kisebb adagot az étteremben neki vagy hagyd, hogy felét megegye és a többit vidd haza.

Ismételjétek át a szabályokat a gyerekekkel, mielőtt az étterembe mentek!
Légy nagyon érthető és magyarázz el mindent nekik. Egy minta lista az „éttermi szabályokra” vontakozóan a következőket tartalmazhatja: Ülj a te helyedre! Beszélj halkan! Használd az evőeszközöket és ne az ujjaidat! Beszélj szépen! Ha valami nem tetszik, tartsd meg magadnak a véleményedet és később megbeszéljük! Ha a toalettre kell menned, súgd a fülembe és kiviszlek!

Rendelj előételt, ahogy megérkeztek!
Sok étterem hoz kenyeret vagy ropogtatnivalót, ahogy a vendégek leülnek. Ha ez a dolog nem történik meg, kérd meg a pincért, hogy hozzon valami kóstolót a gyerekeknek.

Próbáld meg megelőzni az unatkozást!
Hozz magaddal egy pár egyszerű játékot, mint például kártyát, műanyag állatkát vagy kis méretű játékot, amelyek nem csinálnak zajt és ami leköti a gyermeket, amíg a fogásokra vártok.

Mit kell kerülnöd, ha étteremben vacsorzátok a gyerekekkel?

Ne képzeld, hogy a vacsora étteremben olyan, mintha gyerekek nélkül vacsoráznál!
Amikor a gyerekeket étterembe viszed, nem fogsz a környezetre vagy a vacsorára koncentrálni. A gyerekekre kell figyelj és arra, hogy hogyan fegyelmezd az izgatottságukat és unatkozásukat, hogyan tanítsd meg nekik a jó modort, és hogy hogyan töltsd el az időt kellemesen a családoddal.

Ne kötelezd őket, hogy olyan ételt egyenek meg, amit nem szeretnek!
Amikor lehetséges, maradj a családi étkeknél. Ha a grillezett sajtos szendvics, amit a gyermek rendelt hasonlít a tésztába burkolt svájci sajthoz, akkor hagyd, hogy a gyermek csak a sültburgonyát egye meg,  a szendvicset pedig csomagold be, hogy hazavihesd. Egy étterem nem a legmegfelelőbb hely új ételek kipróbálására.

Ne maradjatok ott, ha fegyelmezetlenül viselkednek a gyerekek!
Abban az esetben, ha a gyerek viselkedése kicsúszott a kezedből, vidd egy kis időre a mosdóba vagy a kocsihoz, hogy lenyugodjon. Abban az esetben, ha folytatja a nem megfelelő magatartást, ne habozz csomagba kérni az ételt és azonnal távozni az étteremből!

Fontos azonban, hogy az első próbálkozások után ne add fel! Vizsgáld át az elvárásaidat és próbálj meg újból eltölteni egy kellemes estét  családod körében!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search