A kisbaba bőrének ápolása

 In Csecsemők és újszülöttek


A kisbaba bőre kevesebb melanint termel. Ez a festékanyag segít megakadályozni a napsugarak okozta égéseket. A babák bőre kevésbé ellenálló a baktériumokra és a környezet káros anyagaira, főleg ha gyulladásban van.

A kisbabák kevesebbet izzadnak, mint mi, ezért nehezebben tudják megtartani testhőmérsékletüket. Másrészt a babák többsége nem valószínű, hogy reagál az allergén anyagokra. Az első hetekben még vannak az anya hormonjai közül a szervezetében. Ezért néhány jelentéktelen bőrprobléma alakulhat ki, ami hamar el is tűnik.

A gyerekkorban olyan gyakori és természetes bőrproblémák jelentkezhetnek, amik nem súlyosak és könnyen kezelhetőek:

Meleg okozta irritáció. Apró, rózsaszínű pattanások főleg a testen. Ez a magas hőmérséklet és nedvességtartalom miatt jelenik meg és azért, mert a verejtékmirigyek még nem fejlődtek ki. Ne öltöztesd túl a gyereket, és ne melegítsd túl a szobát, adj rá kicsit bővebb ruhákat, és töröld teljesen tisztára, szárazra a bőrét.

Újszülöttkori akné. Az pattanás rózsaszín foltok formájában jelenik meg az arcon. Miután megszületnek a gyerekek, az anya hormonjai még benne vannak a kicsik vérkeringésében, és ezért alakul ki. Spontán módon eltűnik az első hetekben, ha mégsem, kérj orvosi segítséget!

Ótvar.
A baba fejbőrén foltokban ótvar jön létre. A fejbőrön található mirigyek túlzott működése okozza. Kenegesd be óvatosan babaolajjal, engedd néhány percig hatni, mosd le babasamponnal, utána távolítsd el egy baba kefével vagy fésűvel.

Irritáció. Akkor alakul ki, ha a ruhácskák hozzádörzsölődnek a bőrhöz, vagy ha két bőrfelület összeér. Távolíts el mindent, ami érdes vagy dörzsöli a bőrt, például gumibugyi vagy karkötő. Tisztítsd és öblítsd le a bőrt, szárítsd meg teljesen és kend be kukoricaalapú babapúderrel, -olajjal vagy -krémmel.

Ekcéma. Piros, gyulladt, hámlott bőr formájában jelentkezik a kisbaba bőrén. Az atópiás ekcéma vagy egyszerűen csak ekcéma a bőr genetikai okokból kialakuló gyakori betegsége. Tisztítsd meg és teljesen szárítsd meg a bőrt. Kérdezd meg a gyermekorvost, vagy ha akarod, próbáld ki a speciálisan gyermekek számára kifejlesztett, érzékeny bőrre való krémeket.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search