Gyerekek és a színek

 In Csecsemők és újszülöttek

A színek fontossága a gyerekek életében

A babáknak már ebben a korban is vannak elvárásaik a színekkel kapcsolatban. Így tehát megállapították, hogy ha megmutatják a képernyőn a kék színt, és ezt követően egy halványabb kéket a gyermeknek, akkor ő unalmasnak fogja találni ezt és elfordítja tekintetét a képernyőről. Viszont ha a zöld színt mutatják neki a képernyőn, akkor észrevehető, hogy a baba sűrűbben fog pislogni. Ha több színt mutatnak egymás után a gyermeknek, akkor észrevehető, hogy figyelmesebb a kék, a piros, a narancssárga, a sötétpiros színekre, mint például a barnára vagy a szürkére.

Hogyan befolyásolják a színek a babákat?

kék: megnyugtat, pihentet és optimizmust sugároz
piros: melegséget sugároz és serkenti a vérkeringést
zöld: természetközeli, érzelmi egyensúlyt biztosít
rózsaszín: fejleszti az esztétikai érzéket
lila: megnyugtatja a szívet és az izmokat
sárga: megerősíti a jólét érzést
narancssárga: boldogságot áraszt, elűzi a búskomorságot.

Melyek a gyermekek kedvenc színei?

Úgy tűnik, hogy már alig három éves korukban a gyerekek képesek megérteni és megjegyezni a színeket. Általában az a kedvenc színük, amit a legkönnyebben megjegyeznek.

Szakértők szerint azért vonzódnak jobban a gyerekek az alapszínekhez (piros, kék és zöld), mivel ezeket használják a leggyakrabban a szülők és tanítók. Ezen kívül, ezeket a színeket használják a legtöbbet a tankönyvekben, folyóiratokban és a televízióban, ellentétben a barnával vagy szürkével. Viszont az idő múlásával a gyermekek ízlése is változik. A kislányokat már nem vonzza a rózsaszín, a fiúk pedig nem szeretik a kéket.

Miért változik meg a gyerekek ízlése a színek terén?
Erre a kérdésre még a szakértők sem tudják a pontos választ.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search