Harapások a szoptatás alatt

 In Csecsemők és újszülöttek

baba első  foga

Harapások a szoptatás alatt

Ha azt tervezed, hogy hosszabb ideig szoptatsz majd, a mellbimbók előbb-utóbb a baba harapásainak lesznek kitéve. Egy egész sor oka van annak, amiért ez bekövetkezhet. Ha meg akarsz menekülni a harapások okozta fájdalomtól, jó ha megtanulsz néhány dolgot ennek az okáról. Segíteni fog, hogy felismerd azokat a helyzeteket, amikor a kisbaba harapni fog.

A babának nőnek a fogai

A legmegszokottab periódus, amikor a kisbaba harapásra hajlamos, az első évben a fogzás időszaka. Sajátosan ez a fogai kinövésének az ideje. A fogak kinövése egy olyan folyamat, ami a babának kényelmetlenséget okoz. Tulajdonképpen sok esetben ez egy nagyon fájdalmas folyamat lehet. A kisbabák tárgyakat akarnak ilyenkor rágcsálni, hogy csökkentsék fájdalmukat vagy a kényelmetlen érzését, ami a fogzással jár. Ebben az esetben a rágcsálható tárgy a mellbimbó.

Legtöbb esetben a fogzás és a harapás periódusában az anyák hirtelen eltolják a gyermeket. Ám ez csak egy még erősebb fájdalomhoz vezet. Ha a harapás nem túl fájdalmas, a szoptatást folytatni lehet!

Fontosabb, hogy megtanuld azt a tehnikát, ami a babát meggátolja ebben. Például ahelyett, hogy eltávolítod, jobb, ha közelebb szorítod. Ezt lassan, de határozottan tedd. Emlékezz, hogy a kisbaba mindig ért az anyja nyelvén. Ezért legtöbbször “nem”-et mondani nem elég. Néhányszor a folyamathoz hűnek kell lenned. Ez azt jelenti, hogy ha a baba újra harap, újra “nem”-et kell mondj, és szakítsd meg a szoptatást néhány percig. Ez egy büntetésérzést vált ki benne, és nem fogja megismételni.

Ráadásul, amíg abbahagyod a szoptatást, adhatsz neki egy répát, hogy azt rágja, ezalatt megtörölheted a mellbimbódat.

Ha a harapás fájdalmat okozott a szoptatás alatt, tehetsz a mellbimbóra erre való lanolinos krémet.

A fogzás csak egyik az okok közül. Néhány kisbaba hajlamos a harapásra, hogy ezzel jelezze, hogy elég tejet ivott, és nem kér többet. Ez főleg az ikreknél vagy hármasikreknél szokott előfordulni, mikor az anya több mint egy gyereket szoptat.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search