A gyermek autósülés biztonságos használata

 In Csecsemők és újszülöttek

A gyermek túl korai megfordítása arccal előre

Ellenőrizd a gyermekülést: minden gyermek háttal kell legyen, amíg el nem éri az 1 éves kort és legalább 9 kg-os testsúlyt. De a gyerekek 30%-át hamarabb fordítják meg. Sokan összetévesztik az „és”-t a „vagy”-gyal. De a babáknak mindkét kritériumot teljesíteni kell – súly és életkor – azért, hogy arccal előre lehessenek. Más szavakkal, egy babát sem szabad megfordítani arccal előre, amíg 1 éves nem lesz. Ha gyermeked könnyebb mint 9 kilogramm, mikor betölti az 1 éves kort, tedd továbbra is háttal, amíg eléri a kívánt súlyt.

Veszélyek: a csontok, melyek védik a gerincvelőt még fejlődés alatt állnak. Amikor a baba arccal hátrafelé van, a háta – testének legerősebb része – könyebben ellenáll egy balesetkor kifejtett erőnek. Arccal előre, a gyermek feje, amely nehezebb, előre katapultálhatja őt, és sérüléseket okozhat a még ki nem fejlődött gerincvelőben, bénulást vagy akár halált is okozva.

Amit tehetsz: tartsd szem előtt, hogy az a gyermek háttal kell legyen, amíg be nem tölti az 1 évet és el nem éri a 9 kg-os súlyt.

A háttal lévő gyermek nem 45 fokos szögben van

Ellenőrizd a gyermekülést: sok gyermekülésen található egy leírás, amely a szék helyes pozícióit mutatja. Sokszor a szék túl függőlegesen van beállítva. Ha a széken nincs egy ilyen leírás, próbáld ki a következőt: készíts papírból egy háromszöget, majd a leghosszabb oldalát tedd a szék hátához, és így állítsd be a széket. Ha a földdel párhuzamos, akkor minden rendben, de ha egy kicsit is eltér, akkor jobb ha átrendezed.

Veszélyek:
a gyermek legútjai nagyon keskenyek – majdnem egy szívószál átmérőjű. Ha a szék rossz szögben van beállítva, megtörténhet, hogy az egyenlőtlenül eloszlott súly miatt, amit a gyermek feje okoz, a fej előredől, és így meggátolja a légzést. A legtöbb autóülés hátrafelé dől, hogy a felnőtt utasok kényelmét jobban szolgálja, a biztonsági ülések mégis arra lettek tervezve, hogy egyenes helyen legyenek felszerelve. Sok gyermekülés olyan tartozékkal van ellátva, amely kiküszöböli ezt a problémát.


Ha nem használsz állítható gyermekülést

Ellenőrizd a gyermekülést: minden gyermek 18 kg és 36 kg között, 1.5 méter magasságig (általában 4 és 8 év közötti gyerekek) állítható székben kell üljön, amely megemeli őket, hogy a biztonsági öv helyesen alkalmazható legyen, egyetlen 13 évnél fiatalabb gyermek sem ülhet a vezető melleti székben.

Veszélyek:
egy felnőt általi használatra készített biztonsági öv nem rögzít helyesen egy gyermeket, azért mert nem a megfelelő testrészeknél halad el: a hasi résznél magasabban, a vál fölött és néha a nyak felett. A gyermekek sokszor hátuk mögé teszik a válukon lévő övet, mert nagyon kényelmetlen számukra. Egy baleset során azon gyermekek akik túl kicsik, hogy biztonsági övvel ellátott székben üljenek komoly belső sérüléseket szenvedhetnek, megsérülhet a fejük, a gerincük vagy akár kirepülhetnek a gépjárműből.

Amit tehetsz: menj és most vásárolj egy állitható gyerekülést.

Egy forgalomból visszavont szék használata

Teszteld a gyermekülést: az utóbbi öt évben több millió biztonsági szék került viszavonásra, de sok közüllük nem lett megjavítva vagy kicserélve. Ellenőrizd, hogy a te általad használt gyermek autósülés nincs e a visszavontak listáján, ezen lista a közúti biztonságért felelős nemzeti hatóságok kezelésében van. Tudnod kell a szék nevét, modeljét és gyártási évét, mindezek a széken fel kell legyenek tüntetve.

Veszélyek: a székek visszavonása több okból kifolyólag is megtörténhet, gyártási hibák vagy gyúlékony anyagok felhasználása. Egyes visszavont székek nem jelentenek halálos veszélyt, de sok igen. Elég egy hibás kapocs a katasztrófához.

Amit tehetsz:
ha észrevetted, hogy a te székedet is bevonták, lépj kapcsolatba a gyártóval, hogy megtudd mi a teendőd. Soha ne vásárolj gyermekülést másodkézből, mert megeshet, hogy már visszavonták vagy már elszenvedett egy balesetet.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search