Körömvágás a babáknál

 In Csecsemők és újszülöttek

baba körmeiHabár a körömvágás babáknál nehéz, főleg az elejen, nagyon fontos, hogy rövidek legyenek gyermeked körmei, saját biztonsága érdekében.

Az izommozgások irányításának hiánya miatt kisbabád nagyon könnyen megkarcolhatja vagy megvághatja magát, miközben kezével és lábával mozog, hiszen a baba bőre nagyon érzékeny. Nagyon fontos gyermeked körmének rövidre vágása, főleg abban a periódusban, mikor már más babákkal is kapcsolatot teremt, így kerülheted el a sérüléseket.

Vannak szülők, kiknek úgy könnyebb a körömvágás, ha ketten végzik: egy valaki lefogja a gyermeket, hogy ne mozogjon, míg a másik körmöt vág. Az első dolog olyan pozíciót találni, mely lehetővé teszi a könnyed hozzáférést a kezeihez: helyezd öledbe, vagy egy székre, esetleg akkor vágd le körmeit, amikor a baba alszik.

Egyik kezeddel fogd le tenyerét, míg a másikkal levágod a körmeit. Használj körömvágó ollót vagy gyermekeknek szánt körömvágót. Körmei legyenek minél rövidebbre levágva és széleiknél kerekítve. Több gyermekgondozó készlet is tartalmaz körömreszelőt, de azt csak abban az esetben használj, ha a baba körme nagyon töredezett. Ezek ritka esetek, de ha mégis óvakodsz a körömvágó olló használatától és gyermeked körmei elég erősek, használj körömreszelőt.

Megtörténhet, hogy elkezd folyni a vére (ez gyakori, hiszen a babák sokat mozognak). Ne aggódj, használj egy kis vattadarabot vagy steril gézt, nyomást gyakorolva a vérző övezetre. Amikor a vérzés elállt, ne tegyél rá kötést, mert a babák szájukba veszik az ujjukat, és fennáll a veszélye annak, hogy megfulladhat a kötéstől.

A gyermekek körme hamarabb nő, mint a felnőtteké, ezért ajánlatos legalább hetente egyszer levágni azokat. Az újszülötteknél az első hetekben még sűrűbben kell körmöt vágni.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search