Miért veszélyes a kánikula?

 In Egészség és életmód

Gyerekek és a kánikula

A nyári vakáció akár kellemetlen élményeket is tartogathat, mivel a túl magas hőmérséklet árthat a gyermek egészségének. Túlmelegedésről akkor beszélünk, ha a test hőmérséklete eléri a 40°C-t, ha pedig a szervezet hőmérsékletének emelkedése mellett zavar keletkezik a hőleadásban, akkor akár hőguta is kialakulhat.

A gyerekek fokozottan ki vannak téve a napszúrás és a hőguta veszélyének, ezért az ő esetükben még szigorúbb szabályokat kell betartani, hogy minimálisra csökkenthesd a kánikula okozta rosszullétek és megbetegedések esélyét. Ezek tünetei a fáradtság, az izomgörcs, a légszomj, többféle bőrelváltozás, és egyes esetekben az ájulás is. A nagy melegben az izzadsággal és párologtatással leadott folyadékveszteség jelentésen megnő, amelyhez fokozott sóveszteség is társul.

Kánikulában a gyerekek étvágya csökken, viszont jelentősen megnő a folyadékigényük. Az elvesztett vizet és ásányi anyagokat pótolni kell, ezért a napi kb. 1-1,5 liter folyadék mellé (ásványvíz, citromos tea, limonádé) a kicsi egyen sok gyümölcs- és zöldségfélét, valamint savanykás tejterméket (joghurt, kefir, aludttej) is. A nagy melegben kerülni kell a nehezen emészthető ételeket!

A napsugarak hatására a szervezet megtelik energiával és D-vitamin termelődik, a napfény pedig hozzájárul a csontok megerősödéséhez is. Mindezek mellett túl nagy meleg és magas UVB sugárzás számos veszélyt is rejthet. A gyermekek hőháztartása még fejletlenebbb és labilisabb, mint a felnőtteké, ezért az ő szervezetük jobban ki van téve a kánikula okozta rosszulléteknek és megbetegedéseknek. Hogyan előzheted meg a napszúrás, túlmelegedés, kiszáradás vagy a hőguta kialakulását?

 

Hogyan előzd meg a kánikula okozta rosszulléteket és megbetegedéseket?

? Soha ne hagyd a gyermeket felügyelet nélkül az autóban, még akkor sem, ha az ablakok résnyire le vannak engedve! Ha valamiért várakoznotok kell az autó mellett vagy az udvaron parkolsz, soha ne maradjon nyitva a gépjármű ajtaja, hogy a gyerekek ki-be mászkálhassanak játék közben.

? Ha hosszú útra indultok, lehetőség szerint az utazást időzítsétek a hűvösebb hajnali vagy esti órákra. Így nem csak a kánikulát kerülitek el, de a kicsi valószínűleg az út nagy részét átalussza majd. Az utazás alatt használhatod az autó klímaberendezését is, de csak mértékkel! Arra ügyelj, hogy a hideg levegő ne érje közvetlenül a gyereket és kiszállás előtt hagyd a kicsi testét újra fokozatosan felmelegedni. A túl nagy hőmérséklet ingadozás nagyon megviselheti a gyermek szervezetét és könnyen megfázhat.

? A zártabb kialakítású babakocsik szintén veszélyesek lehetnek, mivel ezekben hamar felmelegszik levegő és ezáltal a gyermek szervezete is. A babakocsit soha ne hagyd a tűző napon, a gyermeket mindig árnyékos helyen levegőztesd!

? Ha odakint meleg van, akkor gyermekedet öltöztesd lenge és világos színű ruhákba. A sötét árnyalatok magukba szívják a meleget, így ezekben nehezebb elviselni a kánikulát. A kicsik fejbőre vékonyabb és kevesebb haj borítja, ezért ők fokozottan ki vannak téve a napszúrás veszélyének. Ennek elkerülése érdekében mindig legyen a gyermek fején valamilyen fejfedő.

? A kiszáradás gyakoribb és sokkal veszélyesebb csecsemők és kisgyerekek esetében, mivel az ő szervezetük érzékenyebben reagál a folyadékvesztésre. Figyelj oda, hogy gyermeked elegendő mennyiségű folyadékot fogyasszon, kiegészítve gyümölcsökkel, zöldségekkel és teákkal.

? 11 és 15 óra között a gyermek lehetőség szerint ne tartózkodjon a napon, mivel ebben az időszakban a legveszélyesebb a napsugárzás. A kicsiket fokozatosan kell hozzászoktatni a napfényhez, mivel az ő bőrük vékonyabb, ezáltal pedig könnyebben kiszárad és sérül.

? Még a “napozás” előtt 15-20 perccel használj kifejezettem gyemekek számára készült naptejeket, fényvédő készítményeket. Ezek legyenek krémesek és hidratálóak, magas faktorszámúak (védjenek az UVA- és az UVB- sugarak ellen is) és lehetőség szerint vízállóak is.

? Kerüljétek a kánikulában a sportolást és az olyan intenzív tevékenységeket, amelyek megterhelik a szervezetet. A túl hosszú napon töltött idő, a túl meleg öltözet és a jelentős folyadékvesztés akár komolyabb következményekkel is járhat, magas például a napszúrás vagy a hőguta kialakulásának kockázata.

 

kánikula

 

Napszúrás és hőguta

A napszúrás oka a fedetlen fejet érő közvetlen és erős napsugárzás, tünetei pedig a vörös és forró arc, hűvös bőr, magas pulzus, szédülés és fejfájás, nyugtalanság, súlyosabb esetben pedig hányás, émelygés és eszméletvesztés is kísérheti. Kisgyermekek esetében jellemző a láz és a sápadtság is.

A hőgutát okoztat, ha túl hosszú ideig tartózkodik a gyermek a napon, ha túl melegen és sötét ruhákba van öltöztetve, ha sok folyadékot vesztett, de a szokatlanul magas páratartalom is hozzájárulhat kialakulásához. Tünetei hasonlóak a napszúráséhoz, amelyhez száraz bőr, élettelen arckifejezés, magas pulzusszám, láz és általános rosszullét is társul.

Minkét esetben a legfontosabb a nyugalom és a hűvös helyen való pihenés és sok folyadék fogyasztása. A hideg vizes borogatás szintén kedvező hatású lehet egyes esetekben. Ha a tünetek nem enyhülnek, a gyermeknek magas láza van vagy elveszíti az eszméletét azonnal fordulj orvoshoz!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search