Családi nyaralás külföldön – tippek és tanácsok

 In Szabadidő, kultúra és szórakozás

Egy külföldi családi utazás megtervezése, megszervezése és lebonyolítása komoly megpróbáltatások elé állíthatja a szülőket: vízum, védőoltások, biztosítás, szálláshely kiválasztása, költségvetés megtervezése, a csomagok előkészítése, és akár a végtelenségig folytathatánk a sort. A családtagok igényeinek összehangolása és családi pihenés emlékezetessé tétele nem kis feladat, ezért célszerű még idejében elkezdeni az előkészületeket.

 

Hogyan kezdd el szervezni a külföldi nyaralást?

Mielőtt nekivágnátok az utazásnak, mindenképpen vedd figyelembe a felmerülő költségeket. Győződj meg arról, hogy a családi kassza fedezi a nyaralással járó költségeket – repülő-, vonat- vagy autóbuszjegy, illetve üzemanyagköltség, szálláshely, étkezések és a többi járulékos költség. A legtöbb esetben célszerű az utazási irodák által ajánlott üdülési csomagok közül válogatni (akár last minute áron is), azonban azt vedd figyelembe, hogy ezek árai a legtöbb esetben nem tartalmazzák a reptéri illeték, biztosítás, transzfer ellenértékét és egyéb költségeket. Érdeklődj alaposan utána, hogy a célországban milyen pénznem van forgalomban és hogyan lesz lehetőséged valutát váltani. A legtöbb országban elfogadják fizetőeszközként a bankkártyákat is, amennyiben az külföldi használatra is alkalmas.

Az útleveleket és az utazáshoz szükséges dokumentumokat időben készítsd elő. Az is elképzelhető, hogy egyes országokba való belépéskor vízumra lesz szükséged, éppen ezért, tedd meg időben a szükséges lépéseket. Az utazási feltételek mellett alaposan tanulmányozd át a beutazási feltételeket is. Célszerű továbbá az interneten felkeresni  a célország(ok)ban működő nagykövetségek, konzulátusok és képviseletek címeit, telefonszámait és ezeket külön lejegyezni biztos helyre és magunkkal vinni.

Ne felejtsd el időben megkötni egy szélesebb körű fedezetet nyújtó utas- és balesetbiztosítást sem minden családtag részére. Egy külföldi nyaralás során akár baleset is érhet minket, de gyakori kellemetlenség az is, ha a poggyász eltűnik.

A család háziorvosánál érdeklődj arról, hogy a célországba utazáshoz milyen védőoltások szükségesek a különféle fertőző betegségek megelőzésére, illetve milyen gyógyszereket és gyógykészítményeket érdemes bepakolni a csomagba. Ha a nyaralásra a házikedvenc is veletek tart, akkor az állatorvos tud megfelelő tájékoztatást adni arról, hogy milyen oltásokkal szükséges ellátni az állatot.

 

külföldi nyaralás gyerekkel
Külföldi nyaralás – mire kell odafigyelni?

 


Gyűjts be minél több információt a célállomásról és tájékozódj alaposan az ott várható körülményekről. Ebben segítségedre lehet az utazási irodában dolgozó személyzet, egy ismerős, de akár az internetes fórumokban is sok tapasztalatot olvashatsz. Ismerd meg a felkeresendő ország legfontosabb szabályait és szokásait, amelyeket az ott-tartózkodás során be kell majd tartanotok.

A szállást szintén célszerű még itthonról lefoglalni, vagy legalább legyen információja a családnak a helyi lehetőségekről. Minden esetben tájékozódj pontosan, mennyire gyermekbarát a választott szálláshely, hiszen kicsi igényeit is figyelembe kell venni. Az utazásra feltétlenül vidd magaddal a gyermek saját takaróját, lepedőjét, törölközőjét és bilijét, még akkor is, ha mindezek megtalálhatóak a szállodában vagy panzióban is. A legtöbb szálláshely biztosít reggelit vagy félpanziós ellátást, de sokan inkább az all-inclusive szolgáltatást választják a kényelem és a praktikusság szempontjából.

Mielőtt útnak indultok, kérj meg egy megbízható személyt, hogy öntözze meg otthonodban a virágokat, gondozza a házi kedvenceket, és felügyelje a házadat.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search