A csecsemő szoptatásának előnyei

 In Csecsemők és újszülöttek

baba szoptatás

A csecsemő szoptatásának előnyei

Ezek nem csupán üres szavak, a szoptatás (a természetes táplálás) nagyon fontos úgy a baba, mint az újdonsült anyuka számára.

Vannak esetek, amikor valamilyen probléma merül fel, de azon nyugalommal, türelemmel, készséggel, sőt kitartással, de leginkább a baba iránt érzett szeretettel túl lehet lépni.

Nem minden újszülött kezd el szopni az első napokban. Az alig világrajött gyermek számára a szopizás elég nagy erőfeszítést igényel. Nyugtalanná válik, kiengedi a mellbimbót a szájából, és elkezd sírni. Az anyuka is az idegességből a kétségbeesés állapotába kerül, hiszen meg van róla győződve, hogy soha nem fog tudni szoptatni.

A lelki egyensúly befolyásolja a tejtermelődést, amely csökkenni fog, és csak súlyosbítja a problémákat.

Ennek eredményeképpen az anya vágya és az attól való félelme, hogy a gyermeke szenvedni és sírni fog az éhségtől, túl könnyen arra készteti, hogy igénybe vegye a cumisüveget.

Rövid időn belül a csecsemő el fogja utasítani a mellbimbót, és a cumisüveget fogja előnyben részesíteni, hiszen abból könnyebben juthat tejhez. Az anya melleiben, mivel már nem stimulálja a baba szopása, fokozatosan csökkenni fog a tejtermelődés, ennek eredményeképpen a gyermek nagyon gyorsan elválasztódik majd.

Nem szabad megijedned a szoptatás első nehézségeitől, és nem kell túl könnyen lemondani arról, hogy szoptasd a gyermeked. Ne gondolj arra, hogy nincs elég tejed, vagy hogy nem vagy képes szoptatni!

A szoptatás előnyei

A szoptatás előnyei vitathatatlanok a mesterséges táplálással szemben:

• Az anyatejjel táplált csecsemő szépen fog fejlődni és jobban ellenáll majd a fertőzéseknek. Ritkábban fog megbetegedni, és a lehetséges betegségeket könnyebben átvészeli majd, mint a mesterségesen táplált csecsemők. Különösen élete első harmadában a mesterségesen táplált csecsemőknek kedvezőtlenebb fejlődésben lehet részük, mint a természetes úton tápláltaknak.

• Az anyatejnek különleges összetétele van, amely lehetővé teszi a gyermek normális fejlődését, és amely összetételét nem sikerült teljes mértékben utánozni a mesterséges tejtermékeket előállítóknak. A mesterséges táplálás esetében a tehéntejet egyáltalán nem szabad használni az első hónapokban, hiszen teljesen más a tartalma, mint az anyatejnek.

• Az anyatej hőmérséklete éppen megfelel a babának, és tökéletesen higiénikus is.

• Továbbá az anyatej a legolcsóbb csecsemőétel, tulajdonképpen teljesen ingyen van. Ugyanakkor megkímél az egyébb munkáktól, mint például a tej elkészítésétől, felmelegítésétől, a cumisüveg fertőtlenítésétől stb.

• A szoptatás az anyák számára is előnyös. 
A szülés során kitágult és fáradt nemiszervek hamarabb regenerálódnak a szoptatós anyák esetében, míg a többi anya később hajlamosabb lesz a megbetegedésekre.

• A leglényegesebb a lelki kötelék anya és gyermeke között, a szoptatás ideje alatt kialakul. Amikor szoptatni fogsz, úgy érzed majd, hogy a testedből és a lelkedből nyújtasz valamit a babának. Ez egy egyedi érzés, amelyet minden anya és minden gyermek meg kell, hogy éljen.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search