Fény, homérséklet és páratartalom a babaszobában

 In Csecsemők és újszülöttek

Fény

Jó, ha a babaszoba déli vagy dél-keleti fekvésű, ahhoz, hogy elég világos és napos legyen. A szoba megvilágítása, a mesterséges fény szintúgy egy fontos probléma. A szobát nem szabad nagyon erősen megvilágítani, ezért indokolt egy gyengébb fény vagy egy lámpaernyő használata. Mégis a legpraktikusabb az lenne, ha az ágy mellé egy olyan kapcsolóval ellátott lámpát szerelnél, mely szabályozza a fény intenzitását. Így elkerülhető a baba hirtelen és teljes ébredése egy túl erős fény miatt.

A kevésbé erős fény elég az éjszakai szoptatáshoz vagy a rutin ellenőrzésekhez, mikor arról bizonyosodunk meg, hogy minden rendben van-e. A nagyobbacska gyerekeknek, akik abban a korban vannak, hogy félnek a sötéttől, ez a lámpa segítene elűzni az ágy alól a szörnyeket vagy a szem pihentetésében elalvás előtt, amint követik a szemükkel a sok árnyékképet a falon.

 

Páratartalom

A gyerekszobában a levegő nedvességének mértéke egy eléggé elhanyagolt szempont, annak ellenére, hogy mennyire fontos. Ennek 60-65% körül kell ingadoznia. A gázfűtés, fűtőtest vagy más elektronikus fűtési forrás szárítja a levegőt és a nedvességet néha 50% sőt 40% alá csökkenti, ami nagyon káros a gyermek egészségére.

A nedvességmérővel ellenőrizzük a levegő páratartalmát. A fali hőmérő mellett, lehetővé teszi a környezet optimális szabályozását. A levegő nedvességét az elektromos légpárásítókkal érhetjük el. Abban az esetben, ha nem rendelkezel ilyennel, használhatsz nedves törölközőket a baba ágyának közelében felakasztva. A vízzel teli edények használata a fűtőtesten nem elég, mivel a nedvesség csak a fűtőtest körül marad meg.

 

babaszoba

 

Hőmérséklet

A hőmérséklet szabályozása a baba szobájában különös figyelmet igényel. Élete első napjaiban, a baba szobájának hőmérséklete 23-24 Celsius fok körül kell legyen. Mégis, az életkor előrehaladtával, a hőmérsékletet fokozatosan csökkentenünk kell, hogy 5-6 hetes korára 20, sőt 18 Celsius fokhoz érjen. Ez az optimális kényelmi hőmérséklet úgy a baba, mint a nagyobb gyerekek számára.

Ezen állítások alátámasztására, és hogy az anyák el tudják fogadni ezeket az ajánlásokat, érdemes tudni a fiatalkori hőszabályozás bizonyos élettani funkcióit. Ismert tény, hogy az élő organizmusoknak megvan a saját hőmérséklete, mely az anyagcsere égetéséből származik. Ezek felelősek az életfunkciók fenntartásáért, ugyanakkor biztosítják a gyermek növekedését és fejlődését. Az anyagcsere égetése, mint minden más égés, hőt termel. A felszabadult hő az égés intenzitásától függ. Ez annál nagyobb, minél kisebb a gyermek. A szív működési állapotából lehet következtetni a szervezetben végbemenő tevékenységek intenzitására. A pulzus, pontosabban a szívverés az újszülötteknél alvás közben, tehát abszolút nyugalmi állapotban felmegy 120-130 szívverés/percre. Ugyanakkor a szülők pulzusa 70-80 szívverés/perc, a nagyszülőké pedig még ennél is alacsonyabb.

A gyerekek hőérzete csalóka lehet. Aligha hagyja meggyőzni magát, hogy menjen be a házba, mert hideg van, annál az egyszerű oknál fogva, hogy nem érzi. Mi döntünk helyette a mi érzetünknek megfelelően. Mert ha mi fázunk, úgy véljük, hogy neki is fáznia kell bizonyosan. Ne feledd, hogy a hideg levegő a megfelelően felöltözött gyermek egészségének nagyon kedvező. Ehelyett a meleg, mely bizonyos mértékeket meghalad, legtöbbször az első számú ellensége az egészségnek és a jó fejlődésnek

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search