A baba elso karácsonya

 In Ünnepek és szokások

baba_első_karácsonya

Egy baba számára az első karácsony igen nagy meglepetés lehet. A fények, a hangzavar, az emberek és a színek mind fontos szerepet játszanak a gyermek túlstimulálásában. Ha tudod mi vár rád az elkövetkező időszakban és azzal is tisztában vagy, hogyan nyugtasd meg a gyermeket, még időben elháríthatod az esetleges kellemetlenségeket.

 

Hogyan lehet gondmentes az első karácsony szülő és kisbaba számára egyaránt?

Akár egy napos, akár egy éves a baba, a vele töltött első karácsony teljesen különbözik a család által addig megszokott ünnepnapoktól, hiszen először álltok hárman a fa alatt: anya, apa és baba. A szülőknek tisztában kell lenniük azzal, hogy az ünnepi káosztól a baba idegessé válhat. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány tippet a kisgyermekes családok számára, hogy az együtt töltött első karácsony végére mindenki boldog és elégedett legyen.

 

• Örüljetek együtt az újonnan világra jött csöppséggel

Amikor karácsonykor egybegyűl a család, az újszülött babának mindenki nagyon örül. Mindenki szeretne fényképeket készíteni vele, de nagyon fontos, hogy minél gyengébbre állítsuk a vakut, hiszen az zavarhatja a baba szemét. Minden unokatestvér, nagynéni, nagybácsi, illetve nagyszülő szeretné őt az ölében tartani. Ha folyton kézről-kézre adogatják, az teljesen megzavarhatja a gyereket különösen, ha túl sokan hajolnak oda hozzá, hogy megpuszilják. Nem kell túlzottan védelmezni, de próbáld ezeket a helycseréket a  minimálisra csökkenteni.

 

• Tartsd be a baba megszokott programját!

Próbáld meg betartani a baba táplálkozási és alvási programját. A szülők ezeken a családi eseményeken általában lefektethetik a csecsemőt egy csendes helyre, távol az ünnepi zűrzavartól. Amikor a babával foglalkozol, próbáld ezt távol tenni a hangos vendégektől. A kisgyerekeket már könnyebb megnyugtatni, ám a legtöbb kisbabát még túlságosan megzavar a karácsonyi sürgés-forgás, és szükségét érzi, hogy eltöltsön egy kis időt az anyukájával. Ne zökkentsd ki túlságosan a megszokott rutinból.

 

• Tipegő gyerekek

Ha a baba már jár, a cukorkás és a diós tálcát mindenképpen távolítsd el a közeléből. Ha semmit nem engedsz meg a gyereknek, attól nyűgös lesz, így a vendégek kedvéért, ne tilts meg neki mindent. A szülők segíthetnek a kisgyereknek kicsomagolni az ajándékot, és ő valószínűleg igen nagy élvezettel játszik majd a dobozzal vagy a csomagolópapírral.. Ha ráadásul egy műanyag kanalat is adsz a kezébe, a fellegekben fog járni, és boldogan, elégedetten eljátszik.

A tipegő csöppségek mindent lehúznak, amihez hozzáférnek. Bár sok felnőtt vigyáz rájuk, előfordulhat, hogy egy pillanatra éppen nem figyelnek oda. A járkáló babákat nagyon szemmel kell tartani. Imádják a karácsony élénk színeit és ragyogását, és az első adandó alkalommal mindent lehúznak az asztalról. Készülj fel arra, hogy korán véget ér számára az ünnepi parti. A babák nem értik, milyen különleges nap a karácsony – számukra sokszor csak zajos és nyomasztó az ünnepi kavalkád.

 

• Legyen stresszmentes a karácsony!

A csecsemőt túlságosan megzavarhatja az ünnepnap látványa és hangzavara. Amikor a baba sír vagy nyűgös lesz, a szülőnek tudnia kell, hogy számára már túl sok a zavaró körülmény. Ha betartod a megszokott programját, ha lerövidíted az összejövetelt és egyedül maradsz vele, amíg megnyugszik, akkor biztosra veheted, hogy csökkenni fog a stresszhatás is.

 

Az új családtaggal, a szülők lassan saját családi hagyományt fognak kialakítani maguknak. Remek kezdet lehet, ha a baba első karácsonyát – amennyire csak teheted – stresszmentesíted.

 

Kép forrása: http://www.flickr.com/photos/goetter/

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search