A 8 hónapos baba

 In A baba első tizenkét hónapja

A 8 hónapos baba fejlődése

Mozgásfejlődés

A 8. hónaptól kezdődően a legtöbb baba már biztonságosan ül. Ebben az időszakban sokan már a mászást is próbálgatják (leginkább hátrafelé), de a kúszás marad továbbra is az egyik legkedveltebb helyváltoztatási módszer számukra. Ez a mozgásforma nagyon hasznos, mivel hozzájárul a baba hátizmának és a karizmának a fejlődéséhez.

A kicsik 8 hónapos korban már kapaszkodva, segítséggel felállhatnak, azonban ez a mérföldkő általában még várat magára. Ennek következtében a magasabban lévő tárgyak is veszélyesek lehetnek, mivel a baba ezeket így könnyen elérheti és magához húzhatja.

A baba finommozgása is egyre ügyesedik, egy 8 hónapos csecsemő már a hüvelyk- és mutatóujja közé tud venni kisebb tárgyakat és előszeretettel utánoz olyan mozgásokat, mint a tapsolás vagy az integetés. Felemeli és megtartja a cumisüveget, gyakran veszi kézébe az ételt és úgy emeli a szájához. Ezek a mozgások még nem tejesen irányítottak, de már nem is annyira suták mint az előző időszakban.

Az érzékszervek és a fogak fejlődése

A 8 hónapos gyermek a szemével követi a mozgó tárgyakat, térlátása is jelentősen fejlődik (már egyformán észreveszi a közeli és távolabbi személyeket, tárgyakat is). A legtöbb csecsemőt ebben a korban már leköti a képernyőn (televízió vagy számítógép) látható mozgás és színes kavalkád, azonban ezt a jellegű szórakozást lehetőség szerint kerüljük, amíg csak lehet. A baba hallása egyre élesebb lesz, a halk vagy suttogó beszédre egyből odafordul. Előszeretettel nézegeti a tükörképét és mosolyog rá, de még mindig nem tudatosul benne, hogy önmagát látja.

A baba első fogai általában 6-8 hónapos korban jelennek meg, és rendszerint az alsó, első kettő bújik ki leghamarabb. Előfordul, hogy a fogzás már 6 hónapos kor előtt megindul vagy csak később, 10-12 hónapos korban kezdődik el a folyamat.

Értelmi és érzelmi fejlődés

A nyolc hónapos baba már figyel rád, ha a nevén szólítod. Ha valamit szeretne, akkor a hangjával hívja fel magára a figyelmet és előszeretettel mutogat az ujjával különféle tárgyakra és személyekre. Azokat a holmikat (és ételeket is), amelyek nem a kedvére valók vagy érdektelenek számára, egyszerűen ellöki magától. Szinte bármilyen keze ügyébe kerülő tárgyat a szájába vesz, ezáltal ismerkedik a környezetével.

8 hónapos korban a baba már kéttagú szavakat ismételget (ma-ma, a-pa, bu-ba, a-la), bár a legtöbb esetben ezek semmilyen tartalmat nem hordoznak számára. A gesztusokat előszeretettel utánozza, a legtöbbnek az értelmét is ismeri. A “nem” szóra sok esetben pozitívan reagál.

Ebben az időszakban az egyik kedvenc játéka a kukucska, amely által megtanulja, hogy az egyes dolgok még akkor is ott vannak, hogy ő éppen nem látja. Szintén élvezettel “játszik” a tükörképével is.

Alvásigény és táplálás

A 8 hónapos csecsemő táplálása

A 8 hónapos baba már egyre többféle étellel ismerkedik meg és átlagosan naponta 3-4 etetésre van szüksége (ebből 2 alkalommal szilárd ételre). Az anyatej mellett az étrendjében egyre nagyobb teret kapnak a különféle főzelékek, gyümölcsök, és egyes húsfélék (marha, sertés és a csirkemáj is) is. A cumisüveg már egyre kevesebb alkalommal kerül elő, a legtöbb baba ebben az időszakban – ha segítséggel is – már bögréből iszik. A savanyított tejtermékek közül egy-két kiskanál kefirt, natúr joghurt és túró már megengedett, de a tehéntejet csak egy éves kor után vezesd be a baba étrendjébe!

A 8 hónapos csecsemő alvásigénye

Ebben az időszakban a babák már nappal csak egy-két alkalommal alszanak, és az esti lefekvésnek is kialakul a rutinja. Egy 8 hónapos baba alvásszükséglete 12-14 óra, tehát a nap legnagyobb részét továbbra is pihenéssel tölti. A fogásnak köszönhetően megtörténhet, hogy a gyermek nyugtalanul és keveset tud pihenni éjszakánként.


A baba súlygyarapodása és hosszfejlődése a 8. hónapban

Nyolc hónapos korában a baba testsúlya átlagosan kisfiúk esetében 8600, kislányok esetében 7900 gramm, de nem ritka a 9000-9500 gramm súlyú csecsemő sem. A WHO ajánlása szerint a gyermekek súlygyarapodása 6-12 hónapos kor között átlagosan heti 50-80 gramm.

Az elhízás már csecsemőkorban is veszélyes lehet, ezért fokozottan figyelj oda gyermeked gyarapodására, és biztosíts számára változatos, kiegyensúlyozott étrendet!

A csecsemő testhossza 8 hónapos korban átlagosan 68,5 cm. Kisfiúk esetében ez az érték 69,5 cm, míg kislányok esetében 67,7 cm.


Gyermekorvosi vizsgálatok a nyolcadik hónapban

Általános vizsgálat

A havi vizsgálat során a gyermekorvos ellenőrzi:

  • a súlygyarapodást, a testhosszt, a fej és a mellkas körfogatát
  • ellenőrzi a fizikai fejlődést, különös figyelmet fordítva az esetleges rendellenességek kiszűrésére
  • a mozgásszervek és az idegrendszer állapotát, valamit az érzékszervek működését (látás és hallás)
  • a baba értelmi fejlettségét
  • kisfiúk esetében kizárja a rejtett heréjűség gyanúját.

Oltások

Ebben a hónapban nincs kötelező védőoltás.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

anyajegy