A 9 hónapos baba

 In A baba első tizenkét hónapja

A 9 hónapos baba

A 9 hónapos baba mozgásfejlődése

A baba ennyi idős korban már egyedül fel tud ülni, jól érzi magát ülő helyzetben. Egyre magabiztosabban hajolgat, fordul, nyúl a játékokért, érdekes tárgyakért. A tárgyak elérésének vágya tovább sarkallja a kicsit a mászás gyakorlására. Gyakran előbb hátra, majd előre sikerül a mászás. Sőt, akadnak olyan csecsemők is, akik lábujjhegyen, és nem térden közlekednek négykézláb. A helyváltoztatás variációi ebben az időszakban elég széles palettán mozognak. Bármelyik megoldást is választja a pici, fejlődik a térérzékelése és edződnek az izmai.

Próbálkozik a felállással – ha meg tud kapaszkodni valamiben, akkor felhúzza magát térdelő majd álló helyzetbe. Képes már teljes testsúlyával ránehezedni a lábfejére, ám az egyensúlyozás képessége még nincs teljesen kifejlődve, így tartani kell lépegetés közben. Másik verzió, hogy kapaszkodik valamibe a baba, és úgy próbál lépegetni. Elképzelhető, hogy a lépcső megmászással is próbálkozik, persze négykézláb.

A kezek mozgása is jól érzékelhetően finomodik, egyre ügyesebben fog és tart, különösképpen a hüvelykujjával és mutatóujjával. Nagyon szeret pakolászni, kisebb tárgyakat nagyobbakba helyezni, lyukakba, üregekbe nyúlni. Mindent kézbe vesz, megtapogat, piszkál, hogy minél jobban megismerje. (Ügyelj arra, hogy ne legyen egészségre veszélyes tárgy, dolog a kicsi közelében, amit a szájába vehet.) Akarattal el tudja engedni a tárgyakat, valamint egyik kezéből képes áttenni a másikba.

Érzelmi és értelmi fejlődése

Folyamatban van a hasonlóságok, ok-okozati összefüggések, szabályszerűségek és a tárgy állandóság megismerésére. Fontos a napi ritmus, tevékenységek és a szavak cselekedethez kapcsolt konzekvens ismétlődése, mert ezzel segíthetjük a kicsi tanulását. (Hisz felismeri az ok-okozati összefüggéseket, összeköti a szavakat a történésekkel, és ezáltal könnyebben meg is tanulja a szavakat, segítő, ésszerű reakciókat.) A tárgykeresős játékban már nem csak szemmel, hanem kézzel is keres. Szereti az ölbeli, mutogatós, tapsolós (stb.) mondókákat, dalokat, illetve a tárgykeresős és kukucska játékot.

A 9 hónapos baba egyre több mindent megért, és az egyszerűbb kéréseket teljesíti: pl. gyere, rakd, hozd, menjünk, nem stb. A baba ekkor már hosszú szótagok használatával gügyög, gagyog: baba, mama, gagaga. (Előbbiek alkalmazása még nem következetes.)  pl. pá. Utánozza a hallott hanglejtést és egyszerűbb hangadásokat (pl. köhögés).

Mutogatással jelzi, ha valami érdekli, kell neki, illetve heves, hangos visítással tiltakozik, sír, ha valami nem az akarata szerint történik, pl. valamit elvesznek tőle.

Elképzelhető erős kötődés kialakulása egy tárgyhoz (szundikendő, plüss figura stb.), ruha (pl. pelenka) darabhoz. Azonban azt figyeljük, hogy mennyire intenzív a ragaszkodás: ha egyáltalán nem tud meglenni nélküle a kicsi, akkor abnormális a ragaszkodás, valami gond van.

Egyéb fejlődés

Ekkor is fontos, hogy ha foglalkozunk a babával, akkor minél kevesebb legyen a háttérzaj, mert még könnyen elvonja a figyelmét. A tévé lassítja a szelektív figyelem és hallás kifejlődését.

A fogzás javában zajlik, ebben az időszakban általában a felső középső metszőfogak, majd a szélső metsző fogak bújnak ki. A babáknál  nagyon nagy eltérések szoktak lenni, ne aggódjunk, ha gyermekünknél lassabb vagy gyorsabb a fogzási ütem. Fontos, hogy már az első fogak megjelenésétől tisztítsuk azokat. A fogzást nyűgösség, akár hőemelkedés is kísérheti és gyakori ilyenkor az orrfolyás és hasmenés is. Sajnos az alvás minőségére, mennyiségére és az étvágyra is kihathat, negatívan. A feszítő, duzzadt ínyre gyógyír lehet egy hűtő rágóka, illetve számos speciálisan erre készült gél.

Evés, hozzátáplálás

lényeges, hogy ebben az időszakban már kicsit szokathatjuk a rágáshoz a babát, azaz a főzelékben, pürében kicsi darabkákat hagyjunk benne, illetve olyan ételeket adhatunk a kezébe (felügyeletünk mellett), amiket egyedül el tud nyamnyogni, rágcsálni.  (Pl. kifli, babakeksz, banán)

Gyermekorvosi vizsgálat

 • mozgásszervi vizsgálat
 • testsúly, hossz, fejkörfogat, mellkörf.
 • pszichomotoros és mentális fejlődés
 • érzékszervek működése
 • idegrendszer vizsgálat
 • fiúknál rejtettheréjűség
 • fejlődési rendellenességek szűrése

Amikor feltétlenül orvoshoz kell fordulnia a szülőnek a babával:

 •  nem gügyög, gagyog
 • vagy nem követi szemével a tárgyakat, fényre nem reagál
 • nem reagál hangra
 • nem köthető le a figyelme
 • feltűnően késik korosztályához képest mozgásfejlődése

Súly és hossz

A baba a 9. hónaptól kb. 250 grammal gyarapszik havonta. A kicsik növekedési üteme rendkívül eltérő, ezért nem kell megijedni, ha nagyon ingadozó a növekedés és hízás. Sok gyermek “gyorsan kinövi magát”, mások komótosabban gyarapodnak. A csecsemők általában 1 cm-t nőnek havonta ekkor, így egy 9 hónapos baba hossza megközelítőleg 70 cm.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

anyajegy