A 7 hónapos baba

 In A baba első tizenkét hónapja

A 7 hónapos baba

Mozgásfejlődés

7 hónaposan a csecsemő már mindkét irányba (hátáról a hasára, és a hasáról a hátára) könnyedén átfordul, és megfelelő támasztással vagy akár egyedül is hosszabb ideig ülve marad. Egész testsúlyát képes megtartani a lábaival.

A legtöbb baba ebben az időszakban már komolyabb helyváltoztatásra is képes: elkezdődik a kúszás-mászás tudományának elsajátítása. Bár az első néhány hét még csak többé-kevésbé sikeres próbálkozások sorozatából áll, a mozgásfejlődés ezen mérföldköve új lehetőségeket nyit meg. Az eddig elérhetetlen játékok (és természetesen minden más tárgyak is) most lassan elérhetővé válnak a kicsi számára – ami persze egyre több fejtörést fog okozni neked.

A kezébe adott játékokat és tárgyakat már biztosan fogja, egyik kezéből a másikba teszi, nézegeti és figyelmesen tanulmányozza (és sokszor eldobja, majd szeretné újra visszakapni, hogy megismételhesse a műveletet).

Értelmi és érzelmi fejlődés / beszédfejlődés a 7. hónapban

Fontos időszak ez a babák életében, hiszen 7 hónapos koruk környékén az értelmi fejlődés felgyorsul, és a világ egyre inkább kitárul számukra.

Szókincse is bővül, és előszeretettel ismételi az újonnan tanult hangokat, szótagokat – a beszédet próbálja utánozni és édesen gagyog. Bár szavakkal még nem tudja kifejezni érzéseit és kívánságait, egyre érhetőbben “kommunikál”, illetve a “nem” szó jelentése is egyre inkább tudatosul benne.

A kiegyensúlyozott napirend rendkívül fontos, hiszen ez biztosítja a harmonikus testi-lelki fejlődéshez szükséges hátteret és környezetet. Szeret a számára bizalmas emberek ölében lenni, de az idegenektől fél, és továbbra is csak az édesanyja közelében érzi igazán biztonságban magát.

Az érzékszervek fejlődése

7 hónapos korban a baba szeme már fejlettebb: kialakul a teljes színlátás, és a távolabbi tárgyakra is jobban fókuszál. A saját nevére reagál, hangadásai tükrözik az érzelmeit, és ha szólnak hozzá hangadással “válaszol”.

Fogzás

A legtöbb babánál ebben az időszakban már megkezdődik a fogzás. Az első fogacska (ez a legtöbb esetben valamelyik alsó metszőfog) általában 5-6 hónapos korban jelenik meg, de az sem, kizárt, hogy csak a 9. vagy 10. hónap környékén. Ezt követi a felső középső metszőfogak kibújása – általában 1 éves korig, majd az alsó szélsők.

Alvásigény és táplálás

A 7 hónapos csecsemő alvásigénye

7 hónapos kor környékén a napi rutin kicsit felborulhat, a baba többször felébredhet éjszakánként, és az esti elalvás is hosszadalmassá válhat. Sok szülő számára egy nehezebb időszak következik, amely hátterében a baba gyors ütemű testi-lelki fejlődése, a fogzás folyamata és anyától való elválás okozta félelem (szeparációs szorongás) állnak.

A nappali ébrenléti időszakok hosszabbá válnak, ilyenkor általában már csak 2 alkalommal alszik a pici, és ezek időtartama nem haladja meg a 3-3,5 órát összesen. Az éjszakai megébredések sokszor inkább megszokásból történnek, mintsem az éhségérzet miatt.

A 7 hónapos csecsemő táplálása

Amennyiben lehetséges, folytasd a szoptatást a hetedik hónapban, mert minden csepp anyatej rendkívül fontos a kicsi számára!

A legtöbb szakértő szerint a hozzátáplálást ideális gyümölcsökkel kezdeni – például alma vagy őszibarack, de a sütőtök, a burgonya vagy a sárgarépa is jó választás lehet. A gyümölcsöket az első pár napban célszerű rostmentes formában kínálni, így a babának először csak az új ízzel kell megismerkednie. Ezután bátran következhet a gyümölcspép, amelyet például más élelmiszerekkel (például burgonyával) is keverhetsz.

Az új ízek bevezetése egyszerre mindig csak egyféle élelmiszerrel történjen, először kis mennyiségben, ügyelve a fokozatosságra! 7 hónapos korban a gyümölcsök közül már lehet próbálkozni a meggy, a gesztenye és a körte kínálásával, különféle zöldségekkel, mint a cukkini, saláta, brokkoli, fehérrépa, zeller, pasztinák, tök (ezek mind hőkezelet formában, pld. főzeléknek elkészítve), illetve pár falat csirke- és pulykahússal is.

A hozzátáplálás jó móka a kicsik számára, hiszen a legtöbb baba élvezni, ha önállóan ehet és mindkét kezét használhatja erre.


A baba súlygyarapodása és hosszfejlődése a 7. hónapban

Súlygyarapodás

A hetedik hónapban a súlygyarapodás folyamata továbbra is lassabb ütemben zajlik (csupán 300-600 gramm/hónap). Az 7. hónap végére a kisfiúk átlag súlya 8,3 kg, a kislányoké pedig 7,6 kg lesz. Ekkora már szinte minden baba megduplázta születési súlyát.

Hosszfejlődés

A baba hossznövekedése szintén lassabbá válik, most már átlagban csak havi 2 cm-t növekszik. Ha a születésnél 50 cm volt, most hossza kb. 67-70 cm, azonban ez sem törvényszerű.


Gyermekorvosi vizsgálatok a 7. hónapban

Általános vizsgálatok

• A havi vizsgálat során a gyermekorvos ellenőrzi:

  • a súlygyarapodást, a testhosszt, a fej és a mellkas körfogatát
  • az esetleges fejlődési rendellenességekre utaló jeleket
  • az idegrendszer fejlettségét
  • a baba értelmi szintjét, illetve a mozgási, cselekvési képességeket
  • az érzékszervek működését (látást – különös tekintettel a kancsalságra, és a hallást)
  • a baba nemi szerveinek állapotát
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

anyajegy