6 módszer arra, hogyan vond be a gyereket a konyhai munkába

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Vond be a gyerekeket a konyhai munkába és változtasd a főzést egy kellemes tevékenységgé. Állj ellent a késztetésnek, hogy kiküldjed a gyerekeket a konyhából! Hívd inkább be őket! Biztos lehetsz benne, hogy jobb ízűen fognak enni abból az ételből, aminek az elkészítésében ők is részt vettek.

1. Tedd meg szakácssegédnek!

Kis gyakorlattal több dolgos kéz aranyat érhet a vacsora elkészítésénél. A mérés és keverés mellett a gyerekeket meg lehet tanítani, hogy salátát tépkedjenek, megmossák a zöldségeket, feltörjék a tojást, diót törjenek, salátát készítsenek, citromhéjat reszeljenek, barackot lehéjazzanak, pépet készítsenek, és sok minden másra.

2. Tedd a szokatlant megszokottá a konyhában!

Ha a gyerekek nem eszik meg a zöld foltos fasírtot, tárd fel előttük a rejtélyt. Hagyd, hogy ők csinálják meg a fasírtot és belekeverjék azt a „zöld valamit” – sokkal kevésbé lesz gyanús. Ha a kelbimbó és az articsóka ugyanannyira megszokott, mint a ketchup, a répa vagy az alma, a gyerekek nem fognak sokat gondolkodni azon, hogy megkóstolják-e.

3. Használj mást is, mint a sütő tepsi!

Ahelyett, hogy egy nagy tepsi lasagnát vagy pörköltet csinálnál, hagyd a gyerekeket főzni, kis adagokban, tálkákban. Így ők tudják ellenőrizni a hús, a túró és a zöldségek mennyiségét az általuk készített adagban. Egyéb ötletek kis adagokra: fagylaltos kehelybe helyezett saláta vagy szokásos feltéttel készített egyszemélyes pizza.

4. Légy kreatív az uzsonnázásnál!

A gyerekek több kalóriát visznek be a szervezetbe uzsonna alatt. Használd ki a lehetőséget az egészséges ételek bevezetésére anélkül, hogy egy egész ebédet felszolgálnál. Engedd, hogy egy életlen kést használjanak, hogy a túrót elkenjék a kekszen, vagy hogy katonákat készítsenek túrókockával és paradicsommal.

5. Engedd meg, hogy a gyerekek készítsék el a vacsorát!

Engedd meg, hogy a gyerekek maguk készítsenek el egy egész vacsorát, a recept kiválasztásától, a bevásárló lista készítésen, bevásárláson és a terítésen keresztül az étel feltálalásáig. Ha bevonod a gyerekeket a vacsora elkészítésébe, biztos lehetsz benne, hogy meg is fogják enni azt.

6. Alakítsd át a konyhát osztályteremmé!

Mitől nő meg a torta? Hány negyed csésze van egy egész csészében? Mi a harmadik lépés abban a receptben? Matematika, olvasás, tudományok – minden megvan a konyhában a tanuláshoz. Legyen a vacsorakészítés egy megszokott napi tevékenység, hogy a gyerek megtanuljon segíteni!

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search