A gyermek fejlődése 3-5 éves korban

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

gyermekAmint a gyermek növekszik, univerzuma egyre jobban kiterjed. A gyerek egyre függetlenebb lesz, egyre inkább a felnőttekre és idegen gyerekekre összpontosít. Egyre jobban ki fogja fejezni feltárási vágyát, és hogy több információt szerezzen a környezetében található dolgokról.

Ezen kölcsönhatások alakítani fogják úgy személyiségét, mint gondolkodási és jelentési módját. Ebben a szakaszban be fogja bizonyítani, hogy képes triciklizni, gyerekollót használni, különbséget tenni állatfajok között és részt fog venni öltöztetésében, illetve vetkőztetésében.

A szülők szerepe a gyerek fejlődésében

• Töltsetek több időt olvasással és avasd be a gyermeket az úgynevezett “utazások a könyvek világába” tevékenységekbe.

• Engedd meg a gyereknek, hogy segítsen kisebb háztartási feladatokban.

• Ösztönözd, hogy nyitott legyen a játékra más gyerekekkel. Egy ilyen hozzáállás segíteni fog, hogy megtanulja a barátság igazi értékét és megosztani játékait más gyerekekkel.

• Vegyél részt aktívan a gyermek beszédmódjának fejlesztésében, teljes mondatokat és a “felnőttek” normális nyelvét használva (kicsinyítőképzők és furcsa szavak nélkül). Segíts neki, hogy helyesen használja a szavakat és mondatokat.

Egyes számú prioritás: A gyermek biztonsága

Amint a gyermek egyre függetlenebb lesz, és a kölcsönhatások száma a külvilággal növekszik, bebizonyosodik, hogy biztonsága különösen fontos. A következőkben fel fogunk sorolni néhány módszert, mely által védelmezheted gyermekedet:

• Emlékeztesd gyermekedet, miért fontos nagyon óvatosnak lenni, mikor forgalomról van szó. Hangsúlyozd ki a gondolatot, hogy nem szabad az utcán játszani vagy labda után szaladni, mely esetleg kirepül az utcára.

• Légy nagyon figyelmes a gyerek játszóterével kapcsolatban! Ne legyen közel az úthoz, és ne legyenek üvegcserepek vagy fémdarabok, melyekkel megsértheti magát.

• Ellenőrizd a gyermek felszerelését a játszótéren. Bizonyosodj meg, hogy nincsenek levehető alkatrészei vagy éles szélei. Figyeld a gyereket, ahányszor a játszótéren van.

Tanítsd meg a gyereknek a módot és eseteket, amikor nem szabad ismeretlen személyekkel szóba állni.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search