6 éves kislányom nagyon válogatós – mit tehetek? – kérdés-válasz

 In Gyerekek, kamaszok - kérdések

Kérdés:

Kislányom 6 éves, és nagyon válogatós az ennivalók között. Valószínű, én rontottam el. Nem volt mindig ilyen és ezért is bosszant. Az egész kb. 3-4 éves korában kezdődött. Addig szinte mindent megevett. Pl. sült hús,főzelékek, főtt zöldségek… Szinte minden. Most pedig turkál a kajában,átnézi,megszagolja. Húst nagyon nagyon ritkán eszik azt is csak rántva. Pörkölt-féle kizárva. Régen megette a kelkáposzta főzeléket, lencsét, sárgaborsót. Most a szagától is elmenekül.

A mindennapi menü kitalálása már idegőrlő. Könnyebb felsorolni amit megeszik mint amit nem. Hús leves-ha megtetszik neki az illata, zöldborsó leves-csak a leve leszűrve és csak grízgaluskával, spagetti-tészta és a spagetti szósz leve szűrve, simán rizs vagy tarhonya, rántott hús -félévente, felvágottak közül párizsi -csak egy fajta és csak rántva. Vaj is csak egyféle. Messziről kiszagolja ha nem a megszokott. És még sorolhatnám. Nem édes szájú. Inkább chips. Gyümölcs és zöldség kizárva. Oviban elvan egész nap éhen. Kérdésem egyszerű. MIT TEGYEK? Lehet ezen valahogy változtatni? Válaszukat előre is köszönöm!
Lengyel Katalin

Válasz:

Valóban fontos látnunk, hogy a vegyes táplálkozás nagyon lényeges egy fejlődésben lévő gyermek életében is, viszont azt is tudnunk kell, hogy ha a család más tagja is válogatós lenne, akkor a kicsi csak követi a példát. Az „elrontás” indokát és hogyanját is lehet, tisztán kellene látnunk ahhoz, hogy tudjuk mi vezetett idáig. Ha ez az, hogy teljesítettük a kicsi minden egyes óhaját és engedtünk neki „válogatóssá válni”, akkor ez ellen kell tennünk és fokozatosan, szeretettel átállni.

A gyermekeknek is van egyéni ízlése, de nem szabad kialakulnia egy olyan végletnek ami „idegőrlővé” teszi a napi menü kialakítását. Gondoljuk végig, hogy milyen indoka lehet erre, kérdezzük meg tőle, beszélgessünk el vele arról, hogy miért fontos a vegyes táplálkozás, persze nem rászólva. Fontos, hogy tudja, lehetnek egyéni igényei, hiszen minden embernek van, de neki is sok mindent meg kell még ismernie a világban, így a különböző ízeket is.

Sok gyermeknél egy játékos – nem erőltetett – vicces ebéd izgalmasabb. Ha például nevetőfejet rajzolunk kechup-pal a szendvicsre, vagy megtesszük ugyan ezt zöldségekből, vagy ha érdekes dalocskát, történeteket találunk ki egy-egy ételről, vagy bevonjuk a főzésbe, akkor is szívesebben megeszi azt, amit ő készített. Mindezek mellett figyelembe kell venni azt is, hogy valami komolyabb oka is lehet a „tüntetésre”, mellyel foglalkoznunk kell, s ha már kezdtünk magunk is kimerülni vagy kifogyni az ötletekből, akkor forduljunk szakemberhez, hogy egy személyes tényfeltárással – konzultálással – vizsgálattal könnyebben lehessen segíteni a problémán. Minden jót kívánok!

Szelényi Éva

Figyelem! A válaszok tájékoztató jellegűek. A CsaládiVilág.hu nem vállal semmilyen felelősséget a válaszok tartalmáért, a megfelelő szakemberrel történő személyes konzultációt nem helyettesíti.

Kérdezz Te is a szakértőktől vagy a CsaládiVilág.hu látogatóktól >> 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

Kérdés-válasz - gyermek, kamasz témábanKérdés-válasz - gyermek, kamasz témában