L-Carnitin szedése teherbeesés előtt – kérdés-válasz

 In Nőgyógyászati problémák - kérdések

L-Carnitin szedése teherbeesés előtt – kérdés-válasz

Kérdés:

Kedves Szakértő! Kisbabát szeretnénk a párommal és érdeklődni szeretnék, hogy a sportoláshoz szedett 400mg-os L-Carnitin kapszula szedhető-e ebben a “próbálkozós” időszakban, illetve a terhesség alatt. Köszönöm válaszát.
Németh Csilla

Válasz:

Bár az Ön (ök) által szedett L-karnitin zsírégető hatású, mivel ez a vegyület végzi acil-CoA-hoz (acil-koenzim A-hoz) kötött aktivált zsírsavak mitokondriumba szállítását, ezáltal segíti azok felhasználását. Ugyanakkor a karnitin-használat előnyeiből egy potencia és/vagy terméketlenségi problémákkal küzdő ember is profitálhat. Ezt igazolja, hogy az L-karnitin és az acetil-L-karnitin (ALC) a mellékherékben nagy koncentrációban találhatók meg, és kritikus szerepet játszanak a spermiumok anyagcseréjében és érésében. Befolyásolják a spermiumok motilitását (mozgékonyságát), és antioxidáns tulajdonságokkal is rendelkeznek.

A szakirodalom áttekintésekor számos tanulmányt találunk, amelyek azt igazolják, hogy az L-karnitin és/vagy az ALC napi 2-3 grammos mennyiségben fogyasztva jelentősen javítja a sperma minőségét, a spermium koncentrációt, és az összes spermium számát. Igy ha eddig szedték az számtalan előnnyel járhat a fentiek következtében. A fogamzás megtörténte után , terhesség alatt viszont felesleges azt tovább szedni.( más életfontos aminosavak felszívódását gátolhatja )

A karnitin ugyanis húsokban található meg nagyobb mennyiségben, ez néhány tíz milligrammot (30-90 mg) jelent 100 gramm húsban. Ebből következik, hogy kizárólag a vegetáriánusoknak alacsonyabb a szérum karnitin szintje, de hiányállapot általában nem következik be az endogén karnitin szintézis eredményeként, ( ezért nem vitamin, korábban annak nevezték ) Ezért terhesség alatt a megfelelő táplálkozás ( marhahús, tej ) mellett felesleges további exogen karnitin bevitel.

Dr. Steierhoffer György

Figyelem! A válaszok tájékoztató jellegűek. A CsaládiVilág.hu nem vállal semmilyen felelősséget a válaszok tartalmáért, a megfelelő szakemberrel történő személyes konzultációt nem helyettesíti.

Kérdezz Te is a szakértőktől vagy a CsaládiVilág.hu látogatóktól >> 

 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

Kérdés-válasz - nőgyógyászati problémák kategória