2 és fél éves kislány miért rágja a körmét? – kérdés-válasz

 In Gyerekek, kamaszok - kérdések

Kérdés:

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: 2 és fél éves kislányom újabban rágja a körmét a hüvelyk ujján. Nem tudom mi lehet az oka? Aggódom talán itthon van valami probléma? Egyébként egy érett és vidám kislány.
Üdvözlettel: Anita

Válasz:

Kedves Anita! Mindenekelőtt nézzünk körbe a családban, hiszen a gyermek, születése pillanatától, a családját tekinti a példaképnek. Ha van a családban olyan, aki ezt teszi, ez is lehet ok. A második fontos dolog, amit sokszor elfelejtünk, bármenyire is pici a gyermek, beszélni lehet vele erről is. Az ő számára érthető módon elmagyarázni, hogy nem egészséges ez, és próbálja meg elmondani nekünk, hogy miért teszi. A beszéd fejlődésében történő megakadások (nem tudja megfelelően kifejezni magát) is okként szerepelhet, ez esetben legyünk hozzá türelmesek, hallgassuk végig, segítsük a beszédfejlődését képeskönyv nézegetésével, meséléssel, mondókázással, énekléssel. (Amennyiben a beszéde még nem indult el, keressünk fel logopédust.)

Valamint a hirtelen elvett cumi hiánya is lehet (főként, ha korábban is sokat cumizott). A szorongás, a stressz is oka lehet, például ha bölcsödébe került vagy költözködés történt. A kis baba és a kisgyerek sokszor a felnőtt érzelmi állapotát mutatja meg, még akkor is, ha ő ezt elrejti, a családban bármilyen feszültséget is képes megérezni és jelezni. Fantasztikus gyerekkori képesség ez. Meg kell tanulnunk meglátni és megbeszélni önmagunkkal, családtagjainkkal a gondjainkat.

Mindenképpen próbáljanak közösen valami megoldást találni, sok esetben sajnos a köröm alá kerülő kosz fertőzést vihet be a gyermek szájába, vagy később ez a rossz szokás már nehezebben lesz leküzdhető. Az esetleges lehetőségeket végiggondolva, látni fogják, hogy mi lehet az ok. Fontos, hogy ne figyelmeztessük mindig, különös képen nem úgy, hogy rászólunk. Tereljük el a figyelmét, gyurmázzunk, játszunk sokat, mondókázzunk a kéz ujjaival. A megfelelő figyelem, a szeretet megoldja a problémákat, sürgősebb helyzetre vannak szagos körömlakkok, ami egy kislánynál különösen kiváló, hiszen „azokat a szép körmöket nem kell a szájba venni és rágcsálni”. (A fiúk számára átlátszó ecsetelők is léteznek). Amennyiben úgy érzik, keressenek meg személyesen is.

Minden jót kívánok!

Szelényi Éva

Figyelem! A válaszok tájékoztató jellegűek. A CsaládiVilág.hu nem vállal semmilyen felelősséget a válaszok tartalmáért, a megfelelő szakemberrel történő személyes konzultációt nem helyettesíti.

Kérdezz Te is a szakértőktől vagy a CsaládiVilág.hu látogatóktól >> 

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search

Kérdés-válasz - gyermek, kamasz témábanKérdés-válasz - gyermek, kamasz témában