5 egyszerű mód, hogyan fejlesszük az összpontosítás képességét egy ADHD-s gyerek esetében

 In Lélek és pszichológia

kislány-hintázikKépzeld el, hogy egy videojátékban szerepelsz, amiben minden tárgy feléd fordul és egyszerre minden kép, hang és érzés eltölt örömmel. Körülbelül ilyen egy figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban szenvedő gyerek átlagos napja.

Az ilyen gyerekeknél tipikusan kóros tüneteket lehet kimutatni, mint például a összpontosítási képtelenség, memóriazavar, ellenőrizetlen késztetések, lassú feldolgozási készség és egy bizonyos irány követésének képtelensége. Ha a te gyermeked is ezzel a rendellenességgel és együtt, bizonyára te is tisztában vagy ezekkel a dolgokkal.

Lehetséges, hogy az évek során küszködtél a házi feladatok elvégzésével, próbáltad (sikertelenül) elérni nála, hogy véghezvigyen bizonyos feladatokat, mint például a takarítás a szobájában vagy tisztán tartani a kertet. Kimerültséget érezhettél a gyerek magas energiaszintje és összpontosítási hiánya miatt. Mit tehetsz, hogy fejleszd ezeket a képességeket?

A figyelem és összpontosítás fejlesztése ADHS-s gyerek esetében

A jó hír az, hogy vannak bizonyos dolgok, amiket megtehetsz a figyelem és összpontosítási készség javításáért.

Sok éven keresztül a tudósok azt feltételezték, hogy mindegyikünk kellő mennyiségű és meghatározott számú neuronnal jön világra (sejtek, amiből az agy áll) és nincs lehetőségünk arra, hogy további sejteket hozzunk létre vagy nem tudunk tenni semmit működésük módosítása érdekében.

Nemrég az agytevékenység terén kutatók felfedezték valaminek a jelenlétét, amit elneveztek „neuroplasticity”-nek, ami lehetővé teszi, hogy az agy további sejteket termeljen vagy megváltoztassa a meglévő sejtek működését.

Mit jelent ez számodra? Megvan a lehetőség, hogy gyermekeddel együttműködv javíts a figyelemhiányos hiperaktivitás tünetein. Rendelkezésedre áll egy sor olyan gyakorlat, ami segíti ADHD-s gyermekedet, hogy javítson az összpontosító készségén. A lényeg az, hogy ezeket játékos formájában mutasd be, amik tulajdonképpen nagyon szórakoztatóak úgy a gyereknek, mint a szülő számára.

Öt egyszerű tipp, amivel kezdheted:

1. Az érmék játéka. Ezt a játékot pszichológusok is gyakran használják. Serkenti a memóriát és javítja a sorrendek meghatározásának képességét, valamint a figyelnet és az összpontosítást, gyermekednek pedig tetszeni fog, mert gyors és szórakoztató.

Először is szükséged van egy csomó vegyes érmére, egy kartonlapra, amivel letakarod őket, és egy másodpercmutatós órára. Válassz öt érmét a csomóból, és sorakoztasd fel őket. Mondd a gyermekednek, hogy figyelje meg jól az asztalon lévő érméket. Ezután takard le őket a kartonlappal. Indítsd el az órát, és kérd meg, hogy helyezze ugyanolyan sorrendbe a további öt érmét a csomóból. Miután befejezte, nézd meg az időt az órán, és vedd le a kartont az általad elrendezett érmékről. Jegyezd le, hogy mennyi időt vett igénybe összeállítania a sorrendet, és hogy helyesen csinálta-e. Ha a sorrend nem helyes, akkor hagyd, hogy addig csinálja, amíg sikerül. Ahogy haladtok előre, úgy lehet növelni a nehézségi fokozatot, más érmék bevonásával.

Látni fogod, hogy minél többet játsszátok ezt, úgy javul az összpontosítási ereje és a képessége, hogy megállapítsa a helyes sorrendet és az elért eredmény mindkettőtök jutalma lesz.

2. Kikapcsolódás és pozitív képzelőerő. Összekapcsolva egyszerű relaxációs technikákat (mint a mély lélegzés) a pozitív képek megjelenítésével a képzeletben, segíteni fogja a gyermeket új készségek elsajátítására.

Például tanulmányok kimutatták, hogy ha egy személy mentálisan gyakorolja a golflabda ütését, az agy regisztrálja ezt a sorozatot, és javítani fogja az illető golfjátékát. Tehát az ADHD-s gyerekek el tudják képzelni, hogy figyelmesek az osztályban, vagy egy helyben ülnek és ez megváltoztathatja a viselkedését az iskolában. Te és a gyermeked használhatjátok saját kreativitásotokat!

3. Az agy összehangolása a testtel. Egy példája ennek a technikának az lenne, hogy ültesd a gyermekedet egy székre, mozdulatlanul. Lemérheted az időt, amit így tudott eltölteni. A heteken keresztül elvégzett gyakorlatok haladást fognak mutatni. Ezzel a gyakorlattal a test és az agy közötti idegszálak kapcsolatai megerősödnek, fokozva az önkontrollt.

4. “Plusz egy vicc”  típisú és képes rejtvények
. Egyszerűnek tűnik, de nagyon hasznos játék egy ADHD-s gyerek számára.

A keresztrejtvény javítani fogja a szavak iránti figyelmességet és az adottságot a sorrendek felismeréséhez. A képekből rejtvények, amelyekben a gyerek meg kell találja a különbségeket két látszólag egyforma képben vagy rejtett tárgyakat kell észrevegyen, a figyelmet és az összpontosítást fogja fejleszteni.

5.
Memória játékok. A memória és már koncentrációt igénylő játékok rendkívül hasznosak az emlékezőképesség és az összpontosítás fejlesztésében. Ezek a játékok gyorsak és szórakoztatóak. Arra ösztönzi a gyereket, hogy észben tartsa egy kép helyét és segít a vizuális sorrendek memorizálására.

Ha ismételten eljátssza ezt a játékot, az agyi áramkörök igénybe lesznek véve, ami erősíti a az idegszálak kapcsolatait, ezáltal javítja majd ezeket a funkciókat. Az interneten is számos hasonló, interaktív játék tatlálható.

A legjobb eredmények elérése érdekében te is aktívan vegyél részt ezekben a játékokban, bátorítsd őt és jegyezz fel minden haladást, amit elér. Ez a megoldás minkettőtök számára győzelemmel zárul majd, mivel erősíteni fogja a kapcsolatot közted és gyermeked között.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search