A terhesség alatti stressz

 In Lélek és pszichológia

A terhesség alatti stressz

A terhesség alatti stressz

A stressz az élet része. A terhesség alatt nagyon könnyen stresszes lehetsz, még akkor is, amikor minden rendben van.

A kutatók rájöttek arra, hogy a hormon, ami terhesség alatt a stresszt kiváltja, a 17. terhességi héten jelenik meg. Megvizsgálták az anya vérének kortizolszintjét is. Ha magas az anya kortizolszintje, akkor a magzatvízben is megnő annak a koncentrációja és ez hatással van a magzat fejlődésére is.

A kortizol nevű feszültséghormon segíti a szervezetet a stresszes állapotban, azt azonban nem tudjuk, hogy milyen hatással van magzatra. Tudjuk, hogy a hosszan tartó stressz a felnőtteknél betegségekhez, depresszióhoz és kimerüléshez vezet. Mindezek szívbetegséget, magas vérnyomást és gyomorfekélyt okozhatnak.

A legújabb vizsgálatok kimutatták, hogy a kisbaba kognitív funkcióinak is ártalmas a magas kortizolszint. Bebizonyították, hogy a magas kortizolszintnek kitett babáknak másfél évesen alacsony az IQ-juk.

Más tanulmányok azt támasztják alá, hogy nagy az esély arra, hogy ezek a gyerekek hiperaktívak, ingerlékenyek lesznek és figyelemzavarral fognak küszködni.

Ez azt jelent, hogy minden kisebb stresszhelyzet is rosszat tesz a magzatnak. Ne feledd, a relaxációs gyakorlatok végzése terhesség alatt csökkenti a stresszt.

A relaxációs gyakorlatokat már régóta alkalmazzák a terheseknek szánt tanfolyamokon. Ilyen relaxációs képzéseken jó, ha te is részt veszel, hogy megtanuld a stressz legyőzésének a fortélyait.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search