Kamaszkorú a gyerekem!

 In Lélek és pszichológia

kamaszkorú tini lányok
A szülőkben sokszor felmerül a kérdés, hogyan viselkedhetnek kamaszkorú gyermekeik teljesen másképp, amikor nem tartózkodnak otthon. Ne feledd, hogy egy kamasz mindig új dolgokat akar kipróbálni!

Ha megtudod, hogy megszegte a házi szabályokat, miközben kint volt, közöld vele! Prédikációk helyett beszéljetek a gyermeked számára vonzó dolgokról, és hogy azok milyen mértékben állnak kapcsolatban a házi szabályokkal és a család elvárásaival. Ezáltal folyamatosan emlékezteted a családi értékekre, miközben megérted, hogy gyermekednek szüksége van arra, hogy egyedül tapasztalja meg a világot.

Abban a pillanatban, amikor megszegi a szabályokat, megbüntetheted. Megmondhatod neki, hogy ha cigarettát találsz a házban kidobod, vagy ha füstszagot fogsz érezni az autóban amikor kölcsönkéri, akkor bizonyos ideig nem használhatja az autót.

Azok a kamaszok, akiket az iskolában elfognak dohányzás közben, iskolai büntetést kapnak, akiket pedig a városban fognak el, rendőrségi büntetést kapnak. A pénzbírságot fizettesd ki gyermekeddel vagy vond le a zsebpénzéből, a büntetéseket pedig az iskolában töltse le.

Az edzői szerep

Egyik fő szereped szülőként az "edzői szerep": azon készségek edzője vagy, melyeket gyermekednek meg kell tanulnia, hogy felelős felnőtt váljon belőle. A te kötelességed a tanítás, gyermekedé pedig a tanulás.

Nem tanulhatsz és gyakorolhatsz gyermeked helyett. Nem tudhatod, mit csinál, amikor nincs otthon, vagy mennyire fog élni az általad tanult értékrendekkel. Gyermeked olyan döntéseket is fog hozni, melyeket te nem tartasz helyesnek. Szenvedni és hibázni fog. Ezt nem lehet, de nem is kell feltétlenül kikerülni.

Nem hozhatsz mindig döntéseket helyette, de felhasználhatod edzői és tanári szerepedet annak érdekében, hogy megtanítsd gyermekednek a képességeket, hogy felálljon, amikor elkerülhetetlenül elesik.

Nyitottnak kell lenned a kommunikációra, ezáltal megtanítod, hogy fontolja meg döntéseit, és elmondhatod, milyen hatásai lehetnek döntéseinek.

Ha alkalmazod a házi szabályokat és büntetéseket tűzöl ki, melyek célja a gyerek viselkedésének helyrehozása, hasznos és gyakorlati képességeket tanítasz neki, melyre szüksége lesz, amikor kilép a nagyvilágba. Ne feledd, végül is gyermeked felelős saját tetteiért és viselkedéséért.

A te felelősséged megtanítani a gyereket, hogy a későbbiekben képes legyen helyes döntéseket hozni. A szülői példakép is meghatározó gyermeked számára!

Kamaszkorú gyermeked döntései

Gyermeked hoz néhány döntést, melyekkel te nem értesz egyet, de ez nem azt jelenti, hogy a házban is el kell viselned a választásait. Mindig jogodban áll ellenőrizni, ami otthon történik.

A szülőknek mindig egyértelműen érvényesíteniük kell a házi szabályokat! Figyelembe kell vegyék a tényt, hogy a családi szabályok befolyásolhatják kamaszkorú gyermeked döntéseit, melyeket házon kívül hoz.

Abban az esetben, ha szeretnéd, hogy kamaszkorú gyermeked változtasson a viselkedésén, kapcsold össze egy ilyen szabállyal.

Például a következőket mondhatod gyermekednek: "Ha szeretnéd ismét használni a családi autót, részmunkaidős állást kell keresned. Segíthetek, hogy találj egyet.“ vagy a vakáció ideje alatt: “Kereshetsz pénzt házimunka elvégzésével is, vagy kereshetsz valamilyen munkahelyet. Ez csak tőled függ, de az nem opció, hogy ne dolgozz.“

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search