Mit tegyél, ha csúnyán beszél a gyerek?

 In Lélek és pszichológia

dühös kislány A csúnya, illetlen szavak sok gyerek esetében korán megjelennek és ez a legtöbb szülőt nevelési dilemma elé állítja. Hogyan szoktasd le a gyermekedet a csúnya beszédről és távolítsd el a környezetéből a negatív kísértéseket?

Bütnetés a csúnya beszéd következménye

Nagyobb gyerekek esetében hatékony módszer lehet a káromkodások megfékezésére, ha egy „káromkodás perselyt” helyezel el. Ha valaki a családból vagy a gyerek csúnyán beszél, egy pénzérmét kell tegyen a perselybe. Ha valakinél nincs pénz, kérheted, hogy egy kézzel írott csekket helyezzen el az illető saját nevével, és minden ilyen csekk tíz perc ház körüli tevékenységgel vagy bármilyen más háztartási munkával legyen egyenlő.

A mindennapi ház körüli feladatok nem szabad részei legyenek a büntetésnek. Ha a csúnya beszéd miatt odateszed mosogatni gyermekedet és egy másik este megkéred, hogy segítsen neked mosogatni, felteszi majd a kérdést: „Miért mosogassak? Nem csináltam semmi rosszat!” Azt fogja érezni, hogy tulajdonképpen mindaz, amit tőle. Fontos, hogy amikor meghatározod a büntetést, válassz egy olyan tevékenységet, ami nem tartozik a szokásos feladatai közé, így a rendszeres házimunkát nem fogja bünetésnek érezni.

A gyerek büntetése szemponjából fontos, hogy azt minél hamarabb megkapja a kármkodás vagy csúnya beszéd után.Hatékony továbbá, ha a gyereknek pontos napirendje van, így könyebb meghatározni a büntetés időtartamát. Ha káromkodik, azt a feladatot, amit büntetésként kap, el kell végeznie ugyanabban az órában, amikor játszhatott volna a videojátékokkal vagy más számára szórakoztató tevékenység helyett, elveszítve így a játékra szánt időt.

Ha majd megkér, hogy játszhasson a számítógépen, miután elvégezte a büntetésnek szánt feladatot, akkor azt válaszolhatod neki, hogy: „Tudod nagyon jól, hogy mik a következményei a káromkodásnak és a mások irányában használt csúnya szavaknak”.

A halk káromkodás is káromkodás

Van olyan gyerek, aki passzív módon káromkodik, a "bajusza alatt". De tudomásul kell venni, hogy még ha mormogás formájában is hangzik el a káromkodás, csak káromkodás marad és a gyerek el kell nyerje a méltó büntetését.

Azt mondhatná, hogy: „Ez nem igazság! Nem mondtam semmit!” Erre azt válaszolhatod: „Sajnálom, de én úgy hallottam, hogy csúnyán beszéltél. Legközelebb beszélj hangosan, hogy értsem tisztán amit mondasz vagy vállald a következményeket”.

Más szavakkal: ne hagyd, hogy az elmormogott szavak manipuláció tárgyává váljanak és magyarázd el neki, hogy bizonyos esetekben mennyire fontos az önkontroll.

A káromkodás egy módja annak, hogy hangot adjunk a dühnek és frusztrációknak, amivel nap mint nap szembesülünk. De nem kérdés, hogy a szülőknek figyelniük kell és példát mutatni gyermekeiknek – ügyelve a saját beszédükre – és ugyanakkor megtanítani nekik, hogyan kell felelősséget vállalniuk tetteikért.

A tekintély elvesztése nagy gondot jelenthet, ami a gyermeket és a szülőt egyaránt érinti napjainkban. Fontos megérteni, hogy azok a gyerekek, akik tisztelettudóan viselkednek és úgy is beszélnek, sokkal jobban felkészültek a felnőttkorra, mint azok, akiknek helytelen a viselkedésük.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search