Figyelemzavaros gyermek a családban – testvérek közötti konfliktusok

 In Lélek és pszichológia

A figyelemzavar (ADD – Attention Deficit Disorder) és a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD – Attention Deficit Hyperactivity Disorder) az egyik leggyakrabban diagnosztizált gyermekbetegségek közé tartoznak. Valójában sokak szerint ez nem betegség, csupán egy állapot, ami nem mindig jár együtt valamilyen negatív következménnyel. Tünetei a figyelmetlenség, túlmozgás és lobbanékonyság, melyek zavaróak lehetnek nem csak a szülők, hanem a gyerekek (testvérek, rokonok, játszótársak) számára is.

Általában a testvérek féltékenyek, mivel a a figyelemzavaros gyerek több figyelmet kap, ezért gyakran inkább visszautasítják a rájuk szabott felelősségteljes feladatokat. Léteznek olyan nevelési módszerek, amelyek segítségével könnyen el lehet oszlatni ezeket a negatív érzelmeket. A szülőknek nem szabad egy percre sem elfeledniük, hogy a viselkedési zavarral küzdő gyermekük család összes tagját befolyásolja, amely számos konfliktus forrása lehet.

 

Mit tehet a szülő?

Ha egy gyermeknél valamilyen viselkedési zavart, például túlmozgásos figyelemzavart diagnosztizálnak, a szülőknek fel kell készülniük és el kell fogadniuk a helyzetet, sok türelmet és kevés szemrehányást tanúsítva.

Fontos a megfelelő vizsgálatok elvégzése és a tünetek okának tisztázása, a mozgáskészség fejlesztése különböző sporttevékenységek által, valamint a különböző terápiák alkalmazása, mint például a viselkedésterápia. Emellett talán a legtöbbet maguk a szülők tehetik, megfelelő nevelés által.

Ha a családban több gyermek is van, amelyek közül valamelyik hasonló zavarral küzd, akkor a szülők a következőket tehetik a nyugodt és harmonikus légkör érdekében:

? magyarázd meg a testvéreknek a figyelemzavar és a hiperaktivitás fogalmát, hogy tudják, mire számítsanak

? mondd el nekik, milyen elvárásaid vannak részükről, mit tehetnek és mit nem, illetve mire kell odafigyeljenek

? kérdezd meg, hogy ők mit gondolnak, milyen módon befolyásolja őket ez a betegség

? ügyelj arra, hogy ne hibáztassák magukat a kialakult helyzetért vagy testvérük furcsa viselkedéséért; segíts nekik más módon kifejezni esetleges csalódottságukat

? nyugtasd meg őket, hogy nincs semmi gond, ha idegesek vagy bosszankodnak; amennyire lehetséges, legyenek türelmesek testvérükkel, azonban mivel ők is csak gyerekek, egyes konfliktusok úgyis elkerülhetetlenek lesznek

? ösztönözd őket, hogy vezessenek naplót (persze, ha a koruk megengedi), amibe leírják érzéseiket; hetente egyszer olvassátok el együtt a bejegyzéseket és beszéljétek meg.

 

Figyelemzavaros vagy hiperaktív gyermek a családban

Egy figyelemhiányos vagy hiperaktív gyermek sokkal több figyelmet követel a szülők részéről, mint egy egészséges gyerek. A többiek emiatt úgy érezhetik, hogy őket elhanyagolják, ezért kevésbé fogják szeretni a viselkedési zavarral küzdő testvérüket.

A gyerekek világa sok esetben kevésbé árnyalt, mint a felnőtteké, és nehezebben értik meg testvérük problémáit, sokszor pedig haragszanak rá esetleges viselkedése miatt. Jó módszer ennek elkerülésére, ha a gyerekek is részt vesznek a problémás gyerekről szóló beszélgetésekben; nem ajánlott titkolózni a családtagok előtt, hiszen egy gyerek számára a bizonytalanság rémisztő lehet.

Lesz olyan, hogy valamelyik szülő, családtag vagy testvér csalódott lesz és egy fájdalmas szakaszon megy majd keresztül, mivel úgy érzi, hogy nem lehetnek elvárásai a vislkedési zavarral küzdő gyermekkel szemben. Sok esetben nem tudják hogyan reagáljanak és bizonytalanok a bennük fellépő dühvel és elkeseredéssel kapcsolatban.

A legfontosabb, hogy támogassátok egymást; el kell fogadnod, hogy a te családodról van szó. Nézz szembe a lehetőségekkel, még akkor is, ha egyszerre kavarog benned félelem és düh. El kell fogadni gyermeked helyzetét és próbáljatok meg együtt alkalmazkodni hozzá.

viselkedésterápia egyéni és csoportos formában egyaránt végezhető, ráadásul csodákat tehet egy családban. A csoportos foglalkozások, szülőtréningek segíthetnek megérteni és feldolgozni a düh, nyugtalanság, bűnösség vagy szégyenérzet okozta negatív érzéseket. Minél hamarabb sikerül a családnak elfogadni és megérteni, hogy a figyelemzavaros vagy hiperaktív gyerek több törődést és odafigyelést igényel a szülők és testvérek részéről, annál könnyebben fognak jó kapcsolatot kialakítani vele.

Az egyes érzelmek megértése, feldolgozása és ezek uralása a család részéről nagyban hozzájárulnak egy egészséges és harmonikus környezet megteremtéséhez. Gyakori a testvérek közötti rivalizálás, hiszen sokszor úgy érezhetik, hogy a szülők kivételeznek a figyelemzavaros vagy hiperaktív gyerekkel – például ő nem kap büntetést, ha nem végzi el a házimunkát. Ennek sokszor az eredménye az, hogy dühösek és megharagszanak testvérükre, aki persze nem érti miért fordulnak el tőle. Persze ennek az ellentéte is gyakori. Egy kiegyensúlyozottabb gyerek általában több pozitív visszajelzést kap környezetétől, melyet a hiperaktív testvér akár “kivételezésként” is értékelhet.

Egy figyelemzavaros vagy hiperaktív gyereket nevelő szülőnek, és magának a gyereknek is számos nehézséggel, problémával kell megküzdjön nap mint nap. Egy ilyen gyermek nevelése sokkal több törődést, szeretetet és odafigyelést igényel, gyakran pedig próbára tevő önuralmat jelent. Sajnos az sem ritka, hogy a nevelés körüli bonyodalmak előbb-utóbb párkapcsolati konfliktusokat eredményeznek.

 

testvérek

 

A gyermek az gyermek marad

Egy figyelemzavarral diagnosztizált gyermek gyakran jelenthet terhet a szülők vagy testvérek számára. Ne feledd azonban, hogy ezek a gyerekek is éppolyan gyerekek, mint a többiek. Egy kisebb testvérnek nehéz lehet megérteni nővére vagy bátyja igényeit, hiszen egy kicsi gyermek másképp látja még a világot, mint például egy felnőtt, aki már olvasott erről a betegségről. Ha a kicsi kérdez, akkor lehetőséged szerint próbálj meg minden kérdésére választ adni és hallgasd meg, ha az érzéseiről beszél.

Sok olyan helyzet adódhat, amelyet egy kis odafigyeléssel és toleranciával meg lehet oldani. És sok olyan tulajdonsága van egy figyelemzavaros vagy hiperaktív gyereknek, amelyeken sokat lehet javítani, ha a testvér is segít kicsit. Nem kell tehernek érezze testvérét, de azért ösztönözd arra, hogy igyekezzen többet foglalkozni vele (rajzoljanak vagy játszanak együtt). Az ilyen gyermeknek rendkívül sokat számít az érzés, hogy elfogadják őt.

Nehéz megmagyarázni egy kicsi gyereknek, hogy testvére szereti őt, annak ellenére, hogy állandóan sértegeti. Egy olyan családban, ahol káosz uralkodik és a családtagok erős stresszhatásnak vannak kitéve, nem szabad megfeledkezni a szeretet erejéről. Egy ilyen helyzetben mindig lesznek jó és rossz pillanatok, és hatalmas megpróbáltatás lehet csupán a jó dolgokra összpontosítani és állandóan készen állni. A család egy egység, ahol a legfontosabb az összetartás és egymás elfogadása. Egy olyan családban pedig, ahol hiperaktív vagy figyelemzavaros gyerek van, ez jelenti a túlélés kulcsát.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search