Hiperaktív gyerekek

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Hiperaktív gyerekek 

A legtöbb gyerek életében előfordulnak időszakok, mikor túlteng bennük az energia, mégsem lehet őket hiperaktívnak nevezni. Mitől lesz valaki hiperaktív, mik a tünetek, s hogyan segíthetünk a figyelemzavaros hiperaktivitásban (ADHD) szenvedőknek? Az alábbiakban gyűjtöttük össze a legfontosabb dolgokat erről a rendellenességről.

A tünetek

A hiperaktivitás legfőbb jeleit elég nehéz eltéveszteni, és általában negatív reakciókat hoz ki az emberekből, amikor találkoznak velük. Amíg nem ismeri az ember a viselkedés mögött álló okokat, addig idegesítő lehet, s az ember azt gondolja, hogy ez csak egy öntudatlan érzelmi kifejezés, kitörés a gyermek részéről. Amennyiben a gyereknek figyelemzavaros hiperaktivitása van, meg kell érteni, hogy ezt az agyának másfajta működése okozza.

Az alábbi viselkedésformák köthetők leginkább a hiperaktivitáshoz:

– Állandóan beszél és gyakran szakít meg másokat

– Gyakran változtatja a helyét, többnyire ügyetlenül

– Még akkor is mozog amikor ül

– Gyakran ütközik dolgokba

– Állandóan izeg-mozog, mindig felvesz valamit, hogy játszon vele

– Nehezen marad nyugodtan ülve evés és más csendes aktivitások alatt

– Nehézségére esik az odafigyelés és az utasítások követése

– Impulzív, túl lelkes és dagad az energiától

– Könnyen aggódóvá, frusztrálttá, mérgessé és szomorúvá válik.

Mit tegyünk és hová forduljunk?

Amennyiben ADHD-ra gyanakszunk a gyermekünknél, mindenképpen figyeljük meg alaposan a viselkedését, a jeleket, s készítsünk róluk pontos feljegyzéseket. A tapasztalatainkkal először mindenképpen a gyermekorvossal beszéljünk, aki szükség esetén gyerekpszichiáterhez irányít minket.

Nagyon fontos, hogy csak szakember tudja felállítani a megfelelő diagnózist, így semmiképpen se hagyatkozzunk baráti, saját, vagy netalántán interneten olvasott véleményekre!

A diagnózis függvényében kerülhet sor a különböző terápiák alkalmazására (mozgásterápia, viselkedésterápia, gyógyszeres terápia, stb). Amennyiben időben felismerik és kezelik az ADHD-t, a szakemberekkel közösen nagy eséllyel javíthatunk  gyermekünk életminőségén.

A megfelelő kezeléssel a gyerekünk számára elérhető a későbbi tünetmentes, teljes élet, a környezetében élőknek pedig meg kell tanulniuk az ADHD tüneteit hogyan kell kezelni, hogy minél harmonikusabb környezetet tudjanak biztosítani a fejlődéshez, gyógyuláshoz.

Hiperaktív hírességek

A hiperaktivitás nem betegség, ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy számos híres embernél diagnosztizálták ezt gyerekkorában, mégis sikeressé tudtak válni felnőtt korukra. A teljesség igény enélkül: Will Smith, Whoopi Goldberg, Adam Levine, Michael Phelps.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search