Hogyan foglaljuk le hiperaktív gyermekünket?

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

Ahogy már a korábbi cikkeinkben említettük a hiperaktivitás kezelése nagyon komoly és összetett feladat, melyet mindenképpen szakember által felállított diagnózisra, és a szakember-szülők- óvónők/tanítók együttműködésére kell alapozni!

Mindamellett sokat segíthetünk hiperaktív gyerekünknek az alábbi tanácsok és javaslatok megfogadásával, alkalmazásával.

1. Mindig fordítsuk felé a teljes figyelmünket, hallgassuk meg mik a problémái, mik érdeklik, s beszélgessünk vele róluk.

2. A hiperaktív gyerekek nehezen kezelik ha mérgesek, szomorúak, vagy aggodalmasok, általában nehezebben kezelik az érzelmeiket.  Segítsünk feldolgozni nekik az ilyen szituációkat, mindig próbáljuk elmagyarázni nekik mi a helyes és mi az, ami helytelen.

3. Próbáljuk minimalizálni a zavaró tényezőket és a tv/laptop/telefon előtt töltött időt.

4. Mindig jutalmazzuk ha jól viselkedik, ha figyel ránk, ha betartja a szokásos rutint. Bátorítsuk és támogassuk a rend fenntartásában, s közöljük vele mit várunk el tőle.

5. Próbáljuk meg a gyermek feles energiáit és gondolatait alkalmanként egy adott feladat irányába csatornázni.

Az alábbi aktivitások segíthetnek levezetni a feles energiákat, erősítik a koncentráció, az odafigyelés képességeit, fegyelemre nevelnek.

Harcművészetek. Csak néhány példa a harcművészetek elsajátításának előnyeiből: levezeti az energiát, erősíti a koncentrációt, fegyelemre nevel, javítja a mozgáskoordinációt, erősíti a teljes testet és növeli az önbizalmat.

Kültéri csapatsportok. Foci, kosárlabda, kézilabda, stb mind megfelelőek egy hiperaktív gyerek lefoglalására. Itt állandóan mozgásban vannak, odafigyelésre ösztönöznek, csapatban dolgoznak, megtanulják kezelni a versenyszituációt.

Zenehallgatás. A levezetés, kikapcsolódás egyik legjobb módja, mely nem mellesleg az egyik leghatásosabb stresszoldó is egyben.

Úszás. Az egyik legjobb önfegyelemjavító sport, javítja a monotonitástűrés képességet is. Tudtad, hogy Michael Phelps azért lett úszó, mert figyelemzavaros hiperaktivitással volt diagnosztizálva, s a szakemberek javasolták neki ezt a sportot?

– Kirándulás. A természet közege már önmagában nyugtató hatással bír, nem beszélve a fizikai kihívásokról, melyekkel egy erdei túra, vagy biciklizés alkalmával szembesül az ember.

– Társasjátékok. Scrabble, sakk, memória játékok mind nagyon hasznosak abban, hogy a hiperaktív gyermek agyát megdolgoztatja, s egy helyben maradásra készteti, fejlesztik az önfegyelmet és koncentrációt.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search