Gyerekek és a körömrágás

 In Lélek és pszichológia

Gyerekeknél a körömrágás érzelmi alapon működik. Csakúgy mint az ujjszopás vagy a kedvenc játék mindenfelé való hurcolása, a körömrágás is nyugalmi érzést ad a gyereknek, így könnyebben lecsillapodik, mint más módszerekkel. A gyerekek többsége idővel kinövi ezt a rossz szokást, főleg ha a körülötte lévők felhívják a figyelmét rongyos, csúnya ujjaira. Időközben a folyamatos kényszer-leszoktatással a szülők nem jutnak eredményre, bátorítani kell a gyereket, hogy jobban figyeljen oda erre, negatív kritika hozzáadása nélkül.

 

A körömrágás megfigyelése

A szülőknek, akik segíteni szeretnének a gyereknek a probléma megoldásában, figyelniük kell arra, hogy ez mikor és hol következik be.

A gyerekek többsége nem is veszi észre, hogy megnyugvásra, saját maga megvigasztalására körmöt rágnak, de viselkedésük megfigyelésével a szülők megtudhatják, mik azok a stressztényezők, amik elindítják a körömrágást.

A következő dolgokra kell figyelni:

? hol van a gyerek amikor elkezdi rágni a körmét

? ki van a gyerek közelében

? esetleges téma, ami közben rágni kezdi a körmét

? esetleges momentuma egy napnak.

 

Beszéljetek a körömrágásról!

Amikor a szülők megszokták azokat a körülményeket, amik előidézik ezt a szokást, meg kell beszéljék a tényezőket és a szokást magát. Aztán fel lehet hívni a gyerek figyelmét arra, hogy hajlamos a körömrágásra, ha meghatott, frusztrált, vagy valamilyen okból kényelmetlenül érzi magát. A beszélgetés során a szülőknek segíteniük kell a gyereknek abban, hogy valamilyen más módon kontrollálja az érzelmeit a körömrágás helyett, tudatosítani kell bennük, hogy a jövőben kerüljék el ezt a szokást.

Egyes gyerekek pozitívan reagálnak a kárpótlásra a körömrágásért cserébe. Eleinte a mindennapos kárpótlás működik, később a heti, majd a havi. A kislányok főleg fogékonyak a körmök ápolására és egy manikűrös (profi, de otthon is lehet) segíthet a körömrágás leszoktatásában.

 

körömrágás

 

Kérj segítséget a körömrágás okozta problémák megoldásában!

Az esetek többségében a gyerekek a körmük végét rágják, ami nem feltétlenül jelent fenyegetést az egészségre, de ha a gyerek annyira agresszíven rágja a körmét, hogy vérzik az ujja vagy elfertőződik, valószínű, orvosi ellátásra lesz szükség.

Az orvosok általában könnyű esetként foglalkoznak vele, de ha az eset súlyosabb, ha a körmök vagy a kutikula deformáltak vagy már nem nőnek, specialista kell kezelje az esetet.

Összefoglalva:

? A körömrágás érzelmi alapú, amit a gyerekek idővel kinőnek, amikor tisztában lesznek fizikai kinézetükkel.

? A szülők, akik aggódnak a körömrágás miatt, meg kell figyeljék a gyerek viselkedését, meg kell együtt beszéljék, és ki kell egyezni a gyerekkel a leszokást segítő kárpótlásban.

? Abban az esetben, ha a gyerek nem aggódik emiatt a szokás miatt, a szülők nem szabad kényszerítsék, hogy leszokjon a körömrágásról.

? Ha a körömrágás sérüléseket, vérzést, fertőzést okoz, kérj tanácsot az orvostól! Máskülönben a szülő meg kell várja, hogy a gyerek magától menjen oda, és kérjen segítséget a leszokáshoz.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search