A gyermekek bosszantó szokásai

 In A gyermekek fejlődése, nevelése

ujjszopás
Nagyon sok gyermeknek olyan szokásai vannak, amelyek zavarhatják a körülöttük lévő embereket. Ilyen bosszantó szokások például:
a körömrágás
az ujjszopás
a hajtépés
•  az orrpiszkálás
Legyünk türelmesek. Legtöbb esetben ezek a szokások múlandóak, tehát nem kell aggódnunk.

Mi az, hogy szokás?

A szokás egy többször ismételt viselkedési stílus, a gyermek pedig legtöbbször nincs is tudatában a megnyilvánulásaival.
Amikor a gyermek rágja egyik kezén a körmeit, és másik kezével a haját tépi, ne csodálkozzunk! Ezek a szokások csoportosan alakulnak ki.

A körömrágás
Ez a leggyakoribb szokás a gyerekeknél. A felmérések kimutatták, hogy a tinédzserek 30-60%-a rágja a körmét. Lányok és fiúk egyaránt felveszik ezt a szokást. Mégis, ahogy idősödnek, a fiúk nehezebben szoknak le a körömrágásról, mint a lányok.

A hajtépés
Statisztikai adatok szerint, ha egy gyermek tépi a haját, valószínű, hogy kislány. A hajtépés a gyerekkorra jellemző, és különlegesebb esetekben súlyos hajvesztéssel is járhat.

Legtöbb gyermek kinövi ezt a szokást. Mégis, ha a gyermek továbbra is tépi a haját, jobb ha orvoshoz visszük, mert ez szorongás, depresszió vagy obszesszív-konvulzív zavarok jelei lehetnek.

Az orrpiszkálás
Az orrpiszkálás olyan szokás, ami gyerekkorban kezdődik és felnőttkorban is megmaradhat. 1995-ben végeztek egy felmérést, ami kimutatta, hogy az alanyok 91%-a rendszeresen piszkálja az orrát.

Az ujjszopás
Rendkívül elterjedt szokás a gyermekek között. Az ilyen célból választott ujj viszont teljesen véletlenszerű, úgy tűnik még az anyaméhben alakul ki. A gyermekek általában 4 éves korig szopják az ujjukat. Sok gyermek azért szopja az ujját, hogy megnyugtassa magát.

Az ujjszopás veszélyei viszont a fogsort fenyegetik (példáuk a kifele nőtt metszőfogak), különböző fertőzések vagy akár társadalmi visszautasítás.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search