Terhesség alatti vitaminszedés – F-Z

 In Táplálkozás és diéta

Terhesség alatti vitaminszedés – F-Z

Az élelmiszerek, amelyeket fogyasztunk nem csak azért fontosak, hogy jól lakjunk, hanem azért is, mert szükséges a szervezetünket feltöltenünk vitaminokkal, ásványi sókkal, hogy megfelelően működhessen. Mindez különösen fontos terhesség ideje alatt, a magzat  fejlődése szempontjából.

Bár az egészséges életstílus fogalma nagyon elterjedt, mégis nehéz annak, aki nem tudja, mit és hogyan táplálkozzon.

Az alábbiakban folytatjuk azon vitaminok teljeskörű leírását és szerepét, valamint azon élelmiszereket, amelyek optimális adagban tartalmazzák azokat a vitaminokat, amelyekre egy jövendőbeli anyának szüksége van.

Folsav
B9-vitaminként ismert, és alapvető felelősséggel bír a gyermek fejlődésében. A szervezet a folsavat a sejtnövekedésre és a szövetek újratermelésére használja. A folsav hiánya a terhesség alatt születési rendellenességeket okozhat, mint a Spina bifida(ez egy olyan állapot, amelyben a csontvelő nincs teljesen kialakulva) vagy az Anencephaly (fejletlen agy).

Ez a betegség valószínűleg a terhesség első 28 napjában alakul ki a magzatnál, mielőtt az anya tudná, hogy babát vár. Ezért fontos, hogy ha tudatosan szeretnénk gyereket, tudjuk, ismerjük a folsav szerepének fontosságát, és vitaminban gazdag élelmiszereket fogyasszunk. A terhes nők kb. 0,6-0,8 mg folsavat kellene fogyasszanak naponta. Ezek megtalálhatók a narancsban, eperben, spenótban, salátában, brokkoliban, karfiolban, borsóban, babban, tésztában, dióban, napraforgóban, ételkiegészítőkben és a puffasztott gabonafélékben.

Niacin
B3-vitamin néven ismert. Azért az energiáért felelős, amellyel a csecsemő szépen gyarapodik, valamint a méhlepény kialakulásáért. Ugyanakkor az emésztőrendszert is rendbe tartja.

A terhes nők min. 18 mg Niacint kellene naponta fogyasszanak. A Niacin a proteinben gazdag élelmiszerekben található meg, mint a tojás, a hús, a hal, a mogyoró, valamint a gabonafélék és a tej.

Proteinek (fehérjék)

A fehérjék biztosítják a sejtek növekedéséhez szükséges alapokat, és rendkívül fontos a csecsemő fejlődésében. Ez a terhesség második és harmadik felében fontos, amikor a magzat valóban növekedésnek indul.

Egy terhes nő esetében kb. 70 mg proteint szükséges átlagban fogyasztani, amely 25 mg-mal több, mint a nem terhes nőknél. A fehérjék a következő élelmiszerekben találhatók meg: hal, paradicsom, a tenger gyümölcse, tojás, tej, tofu, és joghurt. Előfordul még puffasztott gabonafélékben, valamint fehérjeszeletekben.

Riboflavin (B2-vitamin)

Segít a szervezetnek megtermelni azokat az energiákat, amelyek nélkülözhetetlenek a gyermek csont-, izom- és idegrendszer fejlődésében. A riboflavin-hiányban szenvedő nők betegségeknek vannak kitéve, ennek függvényében sajnos a csecsemő is megkaphat betegségeket, mint pl.: vérszegénységet, emésztési zavarok alakulhatnak ki, növekedési problémák, illetve autoimmun betegség léphet fel, amely miatt nagyon érzékennyé válik a fertőzésekre.

A terhes nők legalább 1,4 mg riboflavint kell naponta fogyasszanak. A ribolflavin megtalálható a teljes kiőrlésű gabonafélékben, tejtermékekben, vörös húsokban, disznóhúsokban, halakban, puffasztott gabonában, valamint a tojásban.

Tiamin (B1-vitamin)
Segít a gyermek belső szerveinek kialakulásában, illetve az idegrendszer fejlődésében. A terhes nőknek ajánlott lenne, ha naponta 1,4 mg tiamint szednének be. A B1-vitamin hiányban szenvedő nőknél megvan az a kockázat, hogy a gyermek megkapja a Béri-Béri nevű betegséget, amely a szív-érrendszert, illetve az idegrendszert támadhatja meg. A tiamin megtalálható a következő élelmiszerekben: teljes kiőrlésű gabonákbanl, a búzacsírában és a tojásban.

Vas
Segíti a vérkeringést, azt, hogy a méhlepény kedvezően fejlődjön, valamint befolyásolja a csecsemő sejtjeinek gyors fejlődését. Általában a nők ritkán fogyasztanak vasat, ezért a vaspótló kiegészítők ajánlottak.

A terhes nők min. 27mg vasat kellene naponta fogyasszanak. De vigyázni kell, mert a vastúladagolásnak néha mellékhatásai vannak. Ez egyébként nem veszélyes, egyetlen dolog, ami történhet az, hogy a sejtek vassal lesznek túladagolva mind az anyánál, mind a magzatnál. A vas megtalálható a vörös húsban, zöldségben, gabonában és a magvakban.

Cink (Zn)
Életfontosságú a magzat növekedésében, segíti a sejtosztódást, amely elengedhetetlenül fontos a sejtnövekedésben, illetve más szervek fejlődésében. Továbbá segít a magzatnak és az anyának az inzulin- és enzimtermelésben. A terhes nők cinkbevitele naponta min. 11-12 mg kellene legyen.

A cink természetes formában megtalálható a vörös húsban, a babban, a dióban, a magvakban, a kagylóban, tejtermékekben, valamint a puffasztott gabonafélékben. Megjegyzendő, hogy a napi adagmennyiség nagyon relatív, egyedi eseteket nem vizsgáltak meg, tehát érdemes odafigyelni még az orvosod által kiírt étrendkiegészítőkre is, amely Cinket tartalmaz.

Természetesen minden ajánlatunk fontos volt, de mindenképp ki kell kérni az orvos tanácsát, aki személyreszólóan fogja meghatározni a vitamin- és ásványi só adagokat, mivel minden szervezet más és más. Nagy fontossággal bír az étrend összeállítása, illetve az, hogy a legjobb választás mindig a természetes és egészéges étrend kell legyen.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search