A gyermekem allergiás egyes élelmiszerekre?

 In Táplálkozás és diéta

Körülbelül a kisgyerekek 6%-a , a felnőttek 3-4%-a allergiás bizonyos élelmiszerre. Ha megérted, hogyan jelenik meg az allergia, már az első jeleit felismerheted. Ugyakkor jó, ha tudod, mit kell tenned, ha a kisbabád valamilyen ételre allergiás.

Mi történik, ha a kisbabám allergiás valamelyik élelmiszerre?

Ha allergiás, a szervezete azt az élelmiszert ellenségnek tekinti és az immunrendszere ellenreakciót vált ki. Néha a szervezete előállit egy IgE-nek nevezett ellenanyagot – egy proteint, amely kiszűri az adott élelmiszert. Ha az élelmiszer újra megjelenik, az ellenanyag értesíti az immunrendszert, hogy termeljen olyan anyagot, amely megsemmisíti az „ellenséget ”. Ez az anyag váltja ki az allergiás tüneteket, amely lehet súlyosabb vagy enyhébb.

A tünetek – viszketés, gyulladás vagy légzési nehézség – általában néhány perccel vagy 1-2 órával az adott élelmiszer elfogyasztása után jelennek meg. Ha a gyermeknek súlyos allergiás tünete van, ez akár az életét is veszélyeztetheti. Egyes esetben az allergiás tünetek, kiütések vagy emésztési zavarok (hányás, hasmenés) krónikussá válnak (az ekcémák, kiütések több réteg száraz bőrből állnak, amik az arcon, karon, vagy lábon jelennek meg, de csak ritkán a pelenka környékén).

Számolni kell azzal is, hogy a kisgyerekek allergiás tünetet mutathatnek olyan élelmiszerre is, amit azelőtt problémamentesen fogyaszottak. Tehát ha például tojásallergia hajlamot örökölt, nem biztos, hogy első alkalommal, mikor tojást eszik, bármilyen problémája lenne, de később mégis allergiás tünetei lesznek. Sőt, lehet, hogy az első találkozás egy élelmiszerrel éppen egy másikkal kombinálva történt, például tej, tojás, egyebek.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search