Szülészeti fájdalomcsillapítás

 In Szülés és gyermekágy

Szülészeti fájdalomcsillapítás

Helyztettől függgően fájdalomcsillapítók széles skálája áll rendelkezésedre vajúdáskor és szülés alatt. Beszéld meg az orvosoddal ezek használatának kockázatait.

Érzéstelenítők

A gyógyszereket, beleértve a morfiumot is, intravénásan vagy perfúzióval lehet beadni. Függetlenül attól, hogyan alkalmazzuk őket, ezek szisztematikusan az egész testre hatnak. Ezek a gyógyszerek nincsenek hatással az összehúzódásokra, így nincs negatív hatásuk a terhességre, ellenben szédülést és hányingert okoznak az édesanyának.

A fájdalomcsillapítókat legkevesebb hét órával a szülés előtt lehet beadni a vajúdó nőnek. Ha szisztematikusan vannak alkalmazva, hatással lehetnek a babára is. A gyógyszer babára való hatása függ a dózistól és a beadás módjától. Egyes gyerekek az aluszékonyság jeleit mutatják rögtön születés után. Egyes nők pedig arról számoltak be, hogy a gyógyszerek okozta szédülés és hányinger a magatehetetlenség érzését váltotta ki belőlük, nemúgy helyi érzéstelenítéskor. Ennek kockázatait is beszéld meg az orvosoddal.


Nyugtatók

Ezek a gyógyszerek nem csillapítják a fájdalmat, de meg tudnak nyugtatni, főleg ha feszült idegállapotban vagy. Néha kombinálják őket a fájdalomcsillapítókkal. A nyugtatóknak lehetnek mellékhatásai úgy az anyára, mint a gyerekre. A gyógyszerek nőkre gyakorolt hatása változhat mindegyikük szervezetétől függően. A fájdalomcsillapítók és nyugtatók enyhe amnéziát okozhatnak a szülés részleteit illetően.

Helyi érzéstelenítés

A helyi érzéstelenítést a nők többsége a gyógyászat csúcsának tartja. Az idegek érzéstelenítése megszünteti a fájdalomérzetet és ez a módszer úgy császármetszésnél, mint természetes szülésnél alkalmazható.

Természetes szülés

Egyes nők úgy gondolják, hogy a fájdalomcsillapítás nélküli szülés sokkal jobb az anyának és a gyereknek is. Õk inkább a relaxációs technikára és a kontrollált légzési módszerre alapznak.

Mit kell figyelembe vennned, ha úgy döntesz, nem kérsz fájdalomcsillapítást:
A gyógyszerek valamelyest csillapíthatják fájdalmadat, de nem segítenek abban, hogy ne érezz semmit. A vajúdás sokkal fájdalmasabb, mint ahogy azt te el tudod képzelni. Egyes nők akik elhatározták, hogy nem kérnek fájdalomcsillapítást, a szülés ezen fázisában meggondolják magukat.

Fájdalomcsillapító gyógyszerek befolyásolhatják a vajúdást: a vérnyomás csökkenhet, a vajúdás ideje nőhet vagy csökkenhet, a szédülés erősödhet és úgy érezheted, hogy hiányzik egy érzéked. Ezen gyógyszerek hatással lehetnek a gyerekre, szívverése szabálytalan lehet, vagy hirtelen elálmosodhat.

Ha az orvosod azt tanácsolja, hogy császarmetszéssel szülj, helyi (epidurális) vagy általános érzéstelenítést fognak alkalmazni a szülés idejére. Általános érzéstelenítést sürgős esetekben szoktak alkalmazni az anya és a gyerek életének megmentése érdekében.

Jegyezd meg:
Az a legjobb, ha tájékozódsz és megbeszéled az orvosoddal bármelyik módszer lehetséges kockázatait. Még így is sok terhes nő meggondolja magát az utolsó percben, attól függően, hogy azokban a pillanatokban mit éreznek.

Semmi esetre se hasonlítsd össze a fájdalomtűrő képességedet az anyai minőségeddel! Gondoskodj arról, hogy a szeretteid melletted legyenek. A terhesség egy nagyon fontos életszakasz, melyet felelősséggel kell kezelni és minden érintett személy gondolkodó részvételével.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search