Hogyan adjuk le a karácsonykor felszedett kilókat

 In Egészség és életmód, Sport és életmód, Táplálkozás és diéta

Hogyan adjuk le a karácsonykor felszedett kilókat

Az ünnepek alatt felszedett kilók leadása az egyik leggyakoribb újévi fogadalom. Sok hasznos diéta kering az egészségesen étkezni vágyók között, de nem könnyű eldönteni, melyiknek vannak a legjobb hosszútávú hatásai. Szerencsére amerikai szakértők tökéletesen időzítve – még időben az ünnepek előtt – elvégeztek egy széles körű kutatást és adatelemzést, melynek során 40 különböző étrendet vizsgáltak meg és rangsoroltak. Az eredmények megmutatják, mely diéták a leghasznosabbak rövid- és hosszútávon, melyeket a legkönnyebb betartani, s melyek nem biztonságosak, mert nem nyújtanak elegendő tápanyagot a szer-vezetnek.

A rangsor

A legjobb általános étrend kategóriában a sztárok körében oly népszerű ketogén diéta lett az egyik legrosszabb – alulról a második, többek között Kim Kardashian és Mick Jagger kedvence -, mert a szakértők aggasztónak találták a megnövelt zsír- és csökkentett szénhidrát bevitelt, amely fokozottan veszélyes lehet a máj- és veseproblémákkal élők számára.

A győztes pozícióban két, általában elbagatellizált versenyző található, a DASH – közismertebb nevén a szívbarát diéta – és a mediterrán étrend. Az előbbit általában kevesebben ismerik, pedig évek óta a szakértők listájának az élén végez. A közös bennük, hogy mindkettő súlycsökkenést eredményez, illetve hatékonyan csökkentik a magas vérnyomás és a cukorbetegség kialakulásának veszélyeit.

A DASH nagy hangsúlyt helyez az étkezések során bevitt táplálék mennyiségére, a teljes kiőrlésű gabonafélékre, a zöldségekre, gyümölcsökre, sovány húsokra és tejtermékekre, illetve csökkenti az édesség és sóbevitelt. A tanulmányok szerint testmozgással párosítva hatékonyan csökkenti a súlyt és a vérnyomást, s nem utolsósorban könnyű betartani.

A mediterrán diéta hasonlatos a DASH-hez – itt is a fenti élelmiszercsoportok élveznek elsőbbséget, kiegészülve például az olívaolajjal, halakkal, – azzal a különbséggel, hogy nem ír elő olyan pontos mennyiségi korlátozásokat.

Röviden összefoglalva mind a két étrend elsőrangú egészségi állapot megőrző-javító hatással bírnak és edzéssel párosítva hatékony és hosszútávú súlycsökkentők.

Forrás: The Guardian

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search