Mivel etessem a babát? A tejtől a szilárd élelmiszerekig

0


Az egyik legbonyolultabb kérdés, amit felteszel a baba életének első évében: Mivel etessem és mikor etessem? A gyerek a legegyszerűbb igényekkel kezdi: az anyatejjel vagy a tápszerrel. De mi történik a tejjel való táplálkozás után?

Ez a cikk segíteni fog abban, hogy megtanuld, milyen típusú ételeket vezethetsz be a gyerek étrendjébe, egy bizonyos fejlődési szakaszban.

A babák életének első 4-6 hónapjában a táplálékuk csupán tejből áll, legyen az anyatej vagy tejpor. Később elkezdhetsz szilárd táplálékokat is adni a babának, de csak akkor, ha erre már felkészült. Fontos tudnod, hogy nem minden gyerek ugyanabban az időszakban kész erre.

Hogyan veszed észre, hogy a gyerek felkészült a változatos étrendre? Itt van néhány fogódzó, ami ezt jelzi:
a baba megduplázta a születési súlyát.
• érdeklődést mutat az étel iránt, amit te eszel, és megpróbálja megszerezni azt
• a baba 960 ml anyatejet vagy tejporból készült tejet eszik meg naponta,esetleg annál többet
• gyakran befal dolgokat
egyedül fel tud emelkedni, és elfordítja a fejét, amikor jóllakott

Ha a baba a fent említett összes dologra képes, akkor felkészült a szilárd táplálékok fogyasztására és elkezdheted a hozzátáplálást. Egy másik tényező, ami jele lehet annak, hogy eljött a megfelelő pillanat, az, hogy mindig úgy tűnik, hogy a gyerek éhes.

Nem szabad a gyerek étrendjébe túl hamar beiktatnod a szilárd táplálékot! Ha ugyanis a szilárd ételeket túl hamar vezeted be az étrendbe, akkor nő az ételallergia kifejlődésének a kockázata.

Egy másik ok, amiért csak az első 4-6 hónap után kell a szilárd táplálékot bevezetni, az, hogy előbb megfelelően össze kell tudják rágni és le kell tudják nyelni az ételt.

A baba emésztőrendszere megfelelően meg kell erősödjön ahhoz, hogy meg tudjon küzdeni az új étrenddel.

Elválasztás és hozzátáplálás

Az első hat hónap. Anyatej és tápszer. 

Más élelmiszerek bevezetése.
A baba ekkorra már fel lesz készülve arra, hogy ugyanazokat az ételeket fogyassza, mint a család többi tagja. Kezdheted az olyan típusú ételekkel mint a krumplipüré, puha, összezúzott hús és levesek. Ahogy a babának egyre több foga nő, többféle ételt lehet az étrendjébe bevezetni.

Vannak dolgok, amelyeket figyelembe kell venni a szilárd ételek bevezetése során:
• a babák étrendjében nem kell szerepeljen cukor, só, desszert vagy édesség
• beszéld meg az orvossal a megfelelő időpontot arra, hogy pasztörizált tehéntejet adj a a baba étrendjéhez.
• kerüld a baba dióval, magokkal, pattogatott kukoricával, nyers sárgarépával vagy más nehéz ételekkel való etetését
• biztosítsd neki a változatosságot úgy, hogy figyelj az egészséges étkezés szokásaira
• nagyon fontos, hogy megengedd a babának, hogy egyedül egyen. Függetlenül attól, hogy milyen koszos lesz a végén, ez egy nagyon fontos lépés a gyerek függetlenedése és a motoros képességeinek fejlődése terén.

Az első évben, mialatt fokozatosan bevezeted az ételeket, vedd figyelembe azt, hogy minden kisbaba különböző, következésképp a szilárd ételek bevezetésének folyamata szintén eltérő minden babánál.

Észre fogod venni, hogy a babának vannak kedvenc ételei, amiket alig vár, hogy ehessen, és lesz majd olyan étel is, amit nem akar megenni. Próbálj odafigyelni a gyerek ételre vonatkozó jelzéseire!

Tetszett? Oszd meg!

Mondd el a véleményed!