Hogyan tároljuk az anyatejet

 In Csecsemők és újszülöttek

 

Vitán felül áll, hogy az újszülöttek számára az anyatej a legmegfelelőbb étel. Amíg az anyukának van elég anyateje és az etetés otthon zajlik, addig a ciciztetéssel nincs semmi gond, viszont ha a kismama útközben van, vagy nyilvános helyen jön el az étkezés ideje, akkor viszont főhet a feje. Sok országban még mindig nem elfogadott, hogy az anyuka egy padon, az utcán, vagy egy bevásárlóközpont közepén szoptatja meg a gyermekét, a társadalmi konvenciók még mindig nagyon erősek. Ilyenkor jön jól a lefejt, megfelelően tárolt anyatej cumisüvegben! Az alábbiakban összeszedtük a legfőbb tudnivalókat, hogyan kell az anyatejet tárolni és a későbbiekben felhasználni.

A tárolás előkészítése

Mindig mossunk alaposan kezet az anyatej lefejése, adagolása előtt. Mindig tiszta üvegbe, vagy speciálisan az anyatej tárolására készített és kereskedelmi forgalomban kapható zacskóba töltsük a tejet, majd gondosan zárjuk le a csomagolást. Mindig hagyjunk levegőt, egy kis helyet a tároló eszköz tetején, mert a fagyott állapotban a tej kitágul. A fejő pumpát mossuk el meleg, szappanos vízben, s hagyjuk szobahőmérsékleten megszáradni.

A hűtőben tárolás helyes módja

A kiporciózott tej szobahőmérsékleten 4-8 óráig áll el, amennyiben még később szeretnénk felhasználni, akkor rögtön tegyük hűtőszekrénybe, ahol legfeljebb öt napig tárolhatjuk gond nélkül. Mindenképpen írjuk rá a csomagolásra a hűtés kezdetének időpontját, nehogy tovább álljon a hűtőben, mint öt nap! Amennyiben tudjuk, hogy útközben leszünk az etetés idején, akkor a kellő mennyiségű tejet hűtőtáskában vigyük magunkkal.

Az anyatej lefagyasztása

A tejet természetesen le lehet fagyasztani, hogy akár az elkövetkezendő hónapokra is jusson az értékes nedűből. Amennyiben a fagyasztó a hűtőben található és nincs külön fiók résszel elszeparálva, s a hőmérséklete maximum -6°C akkor 2 hétig, amennyiben van külön zárt fiókrész és a hőmérséklet -12°C akkor 3 hónapig használható fel az itt tárolt és fagyasztott tej. A külön mélyfagyasztó szekrényben tárolt tejet – mínusz 18°C alatt – pedig 12 hónapig is nyugodtan felhasználhatjuk.

Fagyasztáskor mindig a fagyasztó rész leghidegebb pontjára tegyük a gondosan lezárt adagokat, sosem az ajtóba.

Az egyszer már felengedett tejet sosem szabad újra fagyasztani, illetve a fagyasztott tejhez nem szabad frisset önteni. Fagyasztáskor is fontos a raktározás kezdetének pontos időpontját feltüntetni a csomagoláson, s mindig a legrégebben lefagyasztott adagot kell szükség szerint felhasználni.

A baba etetése hűtött, vagy fagyasztott anyatejjel

A hűtött tej felengedéséhez tegyük ki az adagot a konyhapultra, vagy tegyük bele egy boltban is kapható, cumisüveg melegen tartására szolgáló készülékbe és ott melegítsük fel. Sose használjunk mikrót, vagy gáztűzhelyet, illetve sose forraljuk fel a tejet! A palackot vagy zacskót állítsuk bele egy edénynyi melegvízbe, a víz szintje lepje el a tej szintjének magasságát, de sose érje el a palack vagy a zacskó fedelét, mert ezzel lehet megakadályozni a víz beszivárgását.

A fagyasztott tejet először tegyük át a hűtőbe, s ott hagyjuk, hogy kiengedjen, majd kövessük a fenti lépéseket.

Mindig rázzuk össze a tejet használat előtt, ellenőrizzük a hőmérsékletét, nehogy megégessük a baba száját. A megmaradt tejet mindig öntsük ki.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search