Bébiétel házilag

 In Táplálkozás és diéta

A téli hónapokban különösen fontos, hogy ne csak tápláló, de vitaminban gazdag táplálékkal lássuk el a babákat.  A baba étrendje tartalmazhat olyan ételeket is, amik nemcsak a babának jók, hanem számodra is ízletesek. Főzhetsz belölük az egész család részére úgy, hogy a baba adagját külön készíted el olyan állagúra, ami neki megfelelő.

Az otthon elkészíthető bébitelek rendszerint több hozzávalót tartalmaznak, így a baba megismerkedhet a különböző ízekkel, színekkel és formákkal.

Még ha te készítesz is a babának ételt, tanácsos otthon tartani néhány üveg bébiételt olyan alkalmakra, amikor nincs időd, vagy nem tudsz magad ételt készíteni. Néhány figyelmeztetést is találsz, amelyek felhívják a figyelmedet arra, hogy mit nem adhatsz a gyereknek, vagy ha adhatsz is, mikor és miképpen.

Adj vitamindús ételeket a babának!

Előfordulhat, hogy nagyobb adagot készítesz, mint amennyit a baba el tud fogyasztani, így lefagyasztod a maradékot. Vigyázz, az ételek veszítenek C- és B-vitamintartalmukból, ha összevágod, főzöd, levegőn tartod vagy összetöröd őket.

Minél tovább tárolod a zöldségeket, gyümölcsöket, annál többet veszítenek vitamintartalmukból. Ezért lehetőleg csak rövid idővel étkezés előtt készítsd el a baba ételét és csak akkora adagban, amennyit el tud fogyasztani.

Ha mégis nagyobb adagot készítesz, légmentes edényben fagyaszd le a maradékot. Ne használd a tengap estéről megmaradt zöldségeket, hiszen azok már alig tartalmaznak C-vitamint.

Pürékről térj át a szilárdabb étkekre!

Íme egy tanács: eleinte készíts folyékonyabb állagú püréket, majd fokozatosan térj át más ételekre. 6-7 hónapos kora után a baba már többféle ételt is megehet.

Ettől a kortól megkezdődhet a szilárd ételek bevezetése, adhatsz neki nagyobb darabokat, kockára vágott gyümölcsöt, zöldséget. Attól kezdve, hogy saját kezével megfogja az ételt, igazi szórakozássá válik az etetés. Jó ötlet a babának is adni egy kanalat, hogy tanulja meg, amit tőled lát.

Hét hónapos kortól kilenc hónapos korig pépes főzelékeket, kilenc hónapos kor után pedig már vagdalt ételeket is kaphat a baba. Ha babád már hét hónapos korában szívesen rágcsál főtt répát vagy babot, kilenc hónaposan akár mini szendvicseket is készíthetsz neki.

Minden gyerek más, de mindenképpen törekedj arra, kogy gyermeked szokjon rá a darabosabb ételekre is, hiszen ha túl hosszú ideig kap folyékony püréket, nehezebben fog lemondani róluk és rászokni a szilárd ételekre..

Milyen ételek fontosak a babának?

Fontos, hogy a baba rászokjon a szilárdabb állagú ételekre, de ha ez sikerül, nem mindegy, hogy milyen ételeket adsz neki. Hat hónapos kor után a tejből vagy tejporból nyert fehérjék és szénhidrátok mellett  amelyek enrgiát adnak a babának, szüksége van vitaminokra és ásványi anyagokra is. Ahogy csökken a baba tejadagja, úgy kell növeld a vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmazó ételek mennyiségét.

Fontos a vas, a kalcium, a C- illetve A-vitamin (béta-karotinnak nevezik a termékismertetőn) és az omega-3 savak a baba számára.

A babáknak szánt receptekben általában fel van tünteteve, milyen vitaminokat és tápanyagokat tartalmaz, így ha ezekből ez ételekből készítesz a babának, biztos lehetsz benne, hogy megfelelően táplálkozik.

A bébiételek otthoni elkészítése nem igényel sok időt vagy energát, csupán néhány apró dologra kell odafigyelned:
• mindig friss alapanyagokból dolgozz
• alaposan mosd meg az alapanyagokat
• főzés helyett fedett edényben párold a zöldésgeket és gyümölcsöket
• ne haszálj se sót, se cukrot
• a maradékot hűtőben, kis műanyag dobozokban tárold.

Recommended Posts

Start typing and press Enter to search