A csecsemő éjszaka: alszik vagy eszik?

0

baba alszikSok anyuka nem érti, mikor jön el az az idő, amikor kisbabája evés nélkül végigalussza az éjszakát. Nem lehet határozottan állítani, de úgy néz ki, hogy ez a második hónap végén bekövetkezhet.

6-8 hetes korukban a babák éjszaka egyáltalán nem, vagy legfeljebb egyszer kelnek fel. 6 hónapos korukig kialakítanak maguknak egy 10 órás alvási programot, és nem ébrednek fel, csak különleges esetekben.

A baba vagy le szokik magátol az éjszakai evésről vagy az anya bizonyos módszerekel megpróbálja leszoktatni őt. A baba éjszakai etetései megzavarhatják álmát és megfordíthatják az élet ritmusát (alvás-ébrenlét) úgy, hogy éjszaka akar majd játszani és nappal fog aludni.

Ugyanakkor az éjszaka megivott tej egyrészt nem szívódik fel teljesen, a baba nem tudja kiemelni az összes, fejlődéséhez szükséges nyomelemeket, másrészt hasfájás, gyomorrontás, szüntelen sírás és a pihenés hiánya is felléphet. Ezért az anya az esti etetésnél jóval laktatóbb étellel kell megetesse. Ha a baba szopik, akkor mindkét mell tartalmát kínálni kell, sőt figyelembe kell vennünk egy tejporból készült póttáplálékot is. Ez a pótlék, úgy, mint a mesterségesen táplált babák esetén is, egy külön esti tejképletű táplálék kell legyen.
Az esti/éjjeli tej tartalmában rizs és hajdina liszt van. Így laktatóbb, és azt az érzést kelti a babában, hogy nem éhes, és nem kel fel éjszaka enni.

Ha mégis felkel éjszaka, és súlya csak az alsó határt súrolja, akkor kaphat egy etetést – anyatejjel, vagy éjszakai képletű tejjel a mesterségesen táplált csecsemők esetén. Ha éjszaka többször felébred, akkor jobb, ha teával etetik, és idővel a csecsemő lemond arról, hogy felkeljen.

Létezik egy éjszakai teakeverék (gyógyszertárban kapható), amely lecsendesíti és pihenteti, ezáltal a baba jobban alszik. Ez a tea cukor-, mesterséges aromák- és színezékmentes. A tea összetételében vannak olyan aktív összetevők is, mint balzsam, hársfa és borsikafű, amelyektől pihentető és nyugodt lesz az alvásuk.

6 hónapos kor után be lehet iktatni gabonákat és tejet is a csecsemők táplálkozásába. Jó, ha az anya különleges esti gabonakeverékkel eteti, amely táplálóbb, és nyugodt alvást biztosít anélkül, hogy a baba késztetést érezne, hogy felkeljen enni (pl. Humana éjszakai gabonák, tejjel dusítva).

Az egyik ok, ami miatt a baba éjszaka felkel, a nem megfelelő táplálék minősége. Azért jó, ha az erre a célra kifejleszett táplálékokkal etetjük, és ha az esti etetés laktató lesz.

A kép forrása: http://www.flickr.com/photos/treehouse1977/3518902065/

Tetszett? Oszd meg!

Mondd el a véleményed!