Védelem a nap alatt – hogyan óvjuk a csecsemőket és a kisgyerekeket?

 In Csecsemők és újszülöttek

A napfény jótékony hatása mindenki számára ismert: elősegíti a D-vitamin termelődését, erősíti az immunrendszert és az allergiás bőrbetegségekre is jó hatással van. Azonban a napfény nem csak áldás, hiszen számos veszélyt is rejt magában, amelyek a csecsemők és kisgyermekek esetében még fokozottabb odafigyelést igényelnek.

 

Újszülöttek és csecsemők számára ajánlott napvédelem

Az újszülötteket  és hat hónapnál fiatalabb csecsemőket nem szabad közvetlenül kitenni napsugárzásnak, három hónap alatt lehetőség szerint pedig egyáltalán ne vigyük a babákat a napra. Ezután lassan kezdhetjük hozzászoktatni a picit a napfürdőzéshez, azonban kezdetben csupán mértékkel és félárnyékban tegyük ezt!

A napernyő és fedett babakocsi jó alternatíva, de bármilyen védett hely megteszi. Amennyiben nincs lehetőség a megfelelő árnyékolásra, akkor mindenképpen használj kifejezetten babáknak készült, magas faktorszámú napvédő krémet!

Laza és világos színű ruhákba öltöztessük a csecsemőt, ami eltakarja kezeit és lábait, fejét pedig sapkával védjük a napszúrástól.

 

A kisgyerekek nap elleni védelme

Lehetőség szerint minden esetben válassz vízálló, gyermekek számára készült fényvédő készítményt. Bár ezek a krémek és sprayek általában olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek nem váltanak ki allergiás reakciót, a biztonság kedvéért mielőtt felvinnéd a gyermek bőrére, teszteld egy kisebb felületen. Ha bármilyen irritáció lép fel, fordulj gyermekorvoshoz!

Természetes anyagból készült ruhát válasszunk a kisgyerekek számára. A pamut a legjobb alternatíva, hiszen szellős és megfelelő védelmet is nyújt.

Sapkát vagy napellenzőt is használjunk, ezeknek mindig védeniük kell a gyermek fejét és arcát! Az UV-szűrős napszemüvege szintén praktikus ebben az időszakban, hiszen egy jó minőségű darab megfelelő védelmet nyújt a gyermek szemei számára.

 

csecsemők és kisgyerekek fényvédelme
A fényvédelem csecsemő- és gyermekkorban fokozott odafigyelést igényel!
Recommended Posts

Start typing and press Enter to search